24 грудня нашому великому земляку виповнилося б 85 років з дня народження. До цієї дати у Черкасах провели вечір пам‘яті.

“Черкащина дала Україні багатьох державних діячів: Богдана Хмельницького, Тараса Шевченка і В‘ячеслава Чорновола. Наш Комітет по вшануванню В‘ячеслава Максимовича створено більше 10 років тому, за участі Валентини Коваленко, Михайла Вакуленка, Леоніда Даценка, Анатолія Бондаренка та інших. І нам довелося кілька років боротись, щоб назвати вулицю його ім‘ям, – виступила депутат Черкаської міськради Любов Майборода. – І зараз цей процес триває, бо нещодавно ми за підтримки міського голови перейменували більше 100 вулиць. І тепер ми маємо вулицю Степана Бандери.”

blank

blank
Майборода наголосила, що ми досі не зрозуміли величі постаті В‘ячеслава Чорновола, оскільки його внесок у становлення української держави ще треба вивчати: він боровся не просто за вільну країну, а за свободу українського духу. Вона також запропонувала створити мурал, присвячений В‘ячеславу Чорноволу.

Як зазначила у виступі очільниця Шевченківського заповідника у Каневі Валентина Коваленко, В’ячеслав Чорновіл наголошував, що противник всякого авторитаризму, тому послідовно виступає за незалежність України і бачить її в демократичному європейському колі.

“Він також виступав проти зросійщення України, і весь час наголошував, що «тінь російського імперіалізму» досі над нами нависає, адже ця імперія нас не відпустить, бо без нас вона не імперія, а лише дика недодержава. Сьогодні всі ці питання стоять так само гостро, адже нині ми змушені відстоювати свої цінності вже зі зброєю в руках.” – наголосила Коваленко.

“В‘ячеслав Чорновіл вірив в Україну, робив усе можливе, щоб відродити країну, мову, традиції. Черкащанин, який очолив Львівську обласну раду – а це неабияке досягнення. Він об‘єднував навколо себе і України. А ми маємо продовжувати його шлях, з гідним поглядом дивитись у майбутнє, вшановувати наших видатних земляків в назвах вулиць, підтримувати ЗСУ та впроваджувати його ідеї”, – виступив міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

blank

blank

Також з нагоди ювілею Чорновола «Укрпошта» випустила марку, яку урочисто на сцені погасив Анатолій Бондаренко та керівник обласної дирекції «Укрпошти» Олександр Марченко.

Зазначимо, що захід переривався через повітряну тривогу, однак частина глядачів не пішла в укриття, тож для них його було продовжено.