Зима – час цитрусових фруктів. Тільки-но десь занюхаєш мандаринку – і з’являється святковий настрій. Та їсти їх потрібно не тільки через традицію. Лимони, лайми, апельсини, мандарини, грейпфрути, а також багато інших видів цитрусових мають безліч переваг для здоров’я, від підвищення імунітету до боротьби з раком, пише «Українська правда. Життя».

1. Цитрусові багаті на вітаміни та інші корисні компоненти

Цитрусові фрукти багаті на вітамін С, який зміцнює імунну систему і робить вашу шкіру гладкою і еластичною. Наприклад, один середній апельсин містить денну дозу вітаміну С для людини.

Цитрусові багаті ще й на інші вітаміни та мінерали, яких потребує ваше тіло. Серед них вітаміни В, калій, фосфор, магній та мідь.

Також у цих фруктів є протизапальні та антиоксидантні властивості.

2. Цитрусові – хороше джерело клітковини

Цитрусові – багаті на клітковину. Всього одна чашка апельсинових дольок містить 4 грами клітковини.

Клітковина поліпшує травлення і сприяє зниженню ваги.

Вчені рекомендують вживати 14 грамів клітковини на кожні 1000 калорій.

Апельсини особливо багаті розчинною клітковиною, яка допомагає знизити рівень холестерину.

3. У цитрусових мало калорій

Якщо ви рахуєте калорії, цитрусові вам чудово підійдуть. У них – низький вміст калорій.

Наприклад: 1 маленький клементин: 35 калорій, 1 середній апельсин: 62 калорії, половина рожевого грейпфрута: 52 калорії, половина білого грейпфрута: 39 калорій, cік з 1 лимона: 12 калорій.

Більш того, дослідження 2015 року показало, що вживання цитрусових пов’язане з втратою ваги.

4. Вони можуть знизити ризик утворення ниркових каменів

Камені в нирках можуть утворюватися, коли ваша сеча дуже концентрована або коли в сечі міститься більше, ніж зазвичай, мінералів, які утворюють ці камені.

Ше один тип каменів утворюється через низький рівень лимонної кислоти в сечі.

Фрукти і овочі, особливо цитрусові, можуть підвищувати рівень лимонної кислоти в сечі, знижуючи ризик утворення каменів.

Згідно з даними про американські звички харчування за останні 40 років, камені в нирках частіше зустрічаються у людей, які їдять менше цитрусових.

5. Вони допомагають запобігти або боротися з раком

Багато досліджень пов’язують цитрусові зі зменшенням ризику деяких видів раку.

В одному дослідженні люди, які їли один грейпфрут або випивали одну порцію грейпфрутового соку щодня, мали більш низький ризик раку легенів.

Інші дослідження показали, що цитрусові також можуть захищати від раку стравоходу, шлунка, молочної і підшлункової залоз.

Ці фрукти містять сполуки, зокрема, флавоноїди, які можуть допомогти захистити від раку.

Цитрусові також можуть допомогти в боротьбі з раком, пригнічуючи хворобу, блокуючи утворення нових видів раку і деактивуючи канцерогени.

6. Вони містять поживні речовини, які покращують здоров’я серця

Цитрусові можуть бути корисними для вашого серця.

Дослідження показало, що люди, які їли більше цитрусових, мали більш низькі показники серцевих захворювань та інсульту.

Також грейпфрути пов’язані зі зменшенням систолічного артеріального тиску.

Також їхня розчинна клітковина і флавоноїди можуть підвищувати рівень “хорошого” холестерину та знижувати рівень “поганого”.

7. Цитрусові можуть захистити ваш мозок

Флавоноїди в цитрусових можуть допомогти запобігти нейродегенеративним захворюванням, наприклад, хворобам Альцгеймера і Паркінсона, які виникають через руйнування клітин в нервовій системі.

Також ці речовини мають протизапальні властивості та допомагають захистити від факторів, які спричиняють пошкодження нервової системи.

Кілька досліджень серед літніх людей показали, що цитрусові соки можуть стимулювати роботу мозку.

Чим цитрусові можуть нашкодити

Велика кількість спожитих цитрусових може збільшити ризик карієсу.

Кислота в цитрусових пошкоджує зубну емаль.

Фруктовий сік не такий корисний, як цілісні фрукти.

Хоча соки апельсина і грейпфрута містять багато вітаміну С та інших поживних речовин, які є і в цільних цитрусових фруктах, вони не такі корисні для здоров’я.

Це пов’язано з тим, що порція соку має набагато більше цукру і набагато менше клітковини, ніж порція цілих фруктів.

Є декілька причин, чому це проблема. По-перше, більше цукру на порцію – це більше калорій. По-друге, коли ваше тіло споживає велику кількість фруктози, вона швидко всмоктується в кров і потрапляє в печінку. Якщо печінка отримує більше фруктози, ніж вона може поглинути, то надлишок перетворюється в жир. Згодом ці жирові відкладення можуть викликати ожиріння печінки.

Фруктоза з цільних фруктів не спричиняє таких проблем, оскільки її там менше. Крім того, через клітковину, що міститься в фруктах, фруктоза повільніше всмоктується в кров.

Грейпфрут може взаємодіяти з деякими ліками.

Якщо ви їсте грейпфрут або п’єте з нього сік і вживаєте ліки, можуть виникнути проблеми.

У вашому кишечнику є фермент, який знижує засвоєння певних ліків. Хімічна речовина в грейпфруті зв’язується з цим ферментом і перешкоджає його нормальній роботі.

Унаслідок ваше тіло поглинає більше ліків, ніж повинно.

Ось кілька рецептурних і безрецептурних ліків, на які впливає грейпфрут:

деякі статини для зниження рівня холестерину,

деякі блокатори кальцієвих каналів від високого кров’яного тиску,

імунодепресанти та інші ліки.

Смачний лайфхак: 4 рецепти зі шкірки цитрусових

Оранжетки в шоколаді

Апельсинові шкірки нарізати тонкими смужками. Проварити шкірки в окропі 2-3 хвилини, потім промити холодною водою. Бажано зробити цю процедуру двічі, аби шкірки втратили гіркоту. Засипати у каструлю 200 г. цукру та залити його 200 мл. води. Помішуючи, довести до кипіння. В отриманий сироп викласти шкірки та варити 1 годину. Викласти шкірки на пергамент таким чином, щоб вони не торкались одна одної та дати їм повністю охолонути. Шоколад зі шматочком масла розтопити на водяній бані. По одній опускати шкірки в розтоплений шоколад та знову викладати на пергамент. Дати їм охолонути до кімнатної температури та помістити в холодильник до повного застигання.

Приправа з лимонної цедри

Така приправа може стати пікантною добавкою до багатьох солодких та солоних страв. Шкірку ретельно вимитого лимона зрізаємо спеціальним ножем для цедри або ж овочечисткою. Для приправи берем лише жовту частину, білу залишаєм. Викладаємо смужки лимонної цедри на тарілку та лишаємо при кімнатній температурі приблизно на два дні для висихання. З сухої цедри робимо порошок за допомогою блендера або кавомолки. Зберігаємо приправу в непрозорій ємкості з кришкою, яка щільно закривається, аби аромат не вивітрювався.

Апельсинове варення зі шкіркою

Апельсини – 1 кг.

Апельсинова шкірка – 100 г.

Лимони – 120 г.

Вода – 2,5 л.

Цукор – 100 г.

Чистимо та миємо апельсини. Нарізаємо м’якоть та шкірки кубиками. М’якоть лимона також нарізаємо кубиками. Викладаємо апельсин, лимон та шкірки у каструлю, заливаючи холодною водою. Після того, як вода закипить, продовжуємо варити протягом 2 годин. Додаємо цукор. Після повного розчинення варимо ще хвилин 15. Наповнюємо спеціально простерилізовані банки варенням та відправляємо на місце постійного зберігання.

Напій з апельсинових шкірок

Апельсини – 3 шт.

Вода – 5 л.

Цукор – 500 г.

Лимонна кислота – 30 г.

Пропустіть шкірки через м’ясорубку, змішайте отриману масу з лимонною кислотою та залийте 800 мл. кип’яченої води. Настоювати у холодильнику 3 дні. З води та цукру зробіть сироп та залийте ним апельсинове пюре. Після того, як напій охолов його слід процідити.