Стартує конкурс соціальних ініціатив в умовах війни «Час діяти, Україно!», який проходить за ініціативи Благодійного фонду «МХП – Громаді». Про умови  участі в ньому розповіли Тетяна Волочай – директорка БФ «МХП – Громаді», Вікторія Нагірняк – керівник напрямку соціального аудиту МХП (координаторка проєкту з боку основного донора МХП) та Анна Тарасевич – керівниця відділу національних проєктів БФ «МХП-Громаді».

Конкурс соціальних ініціатив «Час діяти, Україно!» – це гранти швидкого реагування на виклики війни в Україні. Головна мета конкурсу – сприяти вирішенню важливих соціальних проблем громад шляхом підтримки локальних ініціатив.

Структура: для таких територій діяльності «МХП-Громаді», як Канівщина та Миронівщина, ініційовано локальні конкурси, зокрема: «Час діяти, Канівщино!», «Час діяти, Миронівщино!».

Сума гранту: кожен з переможців зможе отримати від 50 до 100 тис. грн на реалізацію соціальної ініціативи. Кошти можуть бути спрямовані на закупівлю обладнання, матеріалів для підтримки соціальної ініціативи в інтересах громади.

Географія конкурсу: 11 областей України, серед яких Черкаська, Вінницька, Київська, Львівська, Дніпропетровська, Сумська, Івано-Франківська, Хмельницька, Волинська, Чернігівська, Тернопільська.

Конкурс соціальних ініціатив «Час діяти, Україно!» має 2 опції:

  1. Навчання. Передбачається навчальний модуль.
  1. Фінансова підтримка. Для отримання гранту учасник подає заявку, в якій описує мету, актуальність проблеми, яку вирішує проєкт, на що потрібні кошти, які результати від впровадження проєкту отримає громада, суму внеску від партнерів, сільської ради та громади, а також план реалізації проєкту та структуру команди, яка над ним працюватиме.

Учасниками конкурсу можуть бути органи місцевого самоврядування, комунальні установи, освітні заклади, заклади охорони здоров’я, неурядові організації, ініціативні групи.

Заявку можна подати за спеціальною формою на сайті https://timetoact.com.ua/

Заявки приймаються до 31 серпня 2022 р.

Організатори планують підтримати до 70 проєктів у межах конкурсу соціальних ініціатив  «Час діяти, Україно!».

На проведення конкурсу Фонд «МХП-Громаді» виділяє 5 млн грн.

До відома, Всеукраїнський конкурс соціальних ініціатив «Час діяти, Україно!» проводиться третій рік поспіль. Він є складовою частиною шестирічного соціального проєкту «Час діяти!», що реалізовується Благодійним фондом «МХП-Громаді». У 2020 році фонд відзначив 57 кращих ініціатив громад, що надійшли на конкурс з 14 областей України. Грантери отримали до 50 тис. грн на втілення своїх проєктів. Торік кількість проєктів-переможців збільшилася до 93. Для їх реалізації були надані гранти на загальну суму майже 5 млн грн. У такий спосіб на місцях було вирішено низку локальних проблем громад, зокрема, в галузі освіти, спорту, громадського здоров’я, екології та енергоефективності. Головна мета конкурсу «Час діяти, Україно!» – сприяти вирішенню конкретних проблем громад шляхом підтримки локальних громадських ініціатив. Благодійний фонд «МХП – Громаді» також ставить за мету розвивати компетенції громад з проєктного менеджменту, зокрема, підвищувати якість написання проєктів та оволодіння інструментами для залучення додаткових ресурсів. Та у зв’язку з війною в Україні акценти цьогорічного конкурсу дещо змінилися. Оскільки найближча зима може бути непередбачуваною і наші теплі оселі за всіма прогнозами можуть стати не такими затишними, ми визначили пріоритетні напрями потенційних проєктів, серед яких – енергоефективність та підтримка внутрішньо переміщених осіб.