Столітніми експонатами поповнили колекцію садиби-музею скульптора, живописця Івана Гончара. Садиба розташована у селі Лип’янка, що на Черкащині. Зі слів начальниці відділу освіти, культури та туризму Лип’янської об’єднаної територіальної громади Наталії Красіліч, у такий спосіб популяризують цей туристичний об’єкт, розповідає Суспільне.

У Лип’янці у 1911 році народився скульптор Іван Гончар. У 2011-му відкрили садибу-музей. Нині фонд музею поповнили глечиками. Їх розмістили у кімнаті де вечеряла сім’я Гончарів.

Бібліотекарка Тетяна Криворучко розповіла, що таких нових глиняних виборів у господарській кімнаті вже п’ять. Їх принесли місцеві жителі.

“Ті предмети, якими користувався Іван Гончар та члени його сім’ї не збереглися, не дійшли до наших часів. А у жителів села зберігся схожий посуд. От вони нам передають і ми поповнюємо музей експонатами”.

Планують оновити не тільки інтер’єр дому, а й зовнішній вигляд:

“Хочемо зробити зону відпочинку. Таку, яка була раніше, коли тут жив митець. Висадити лікарські трави, щоб потім можна було робити із них чай. Це було б чудовою локацією для відвідувачів”.

Зі слів начальниці відділу освіти, культури та туризму Лип’янської громади Наталії Красіліч, відроджують садибу, аби її відвідувало більше туристів:

“Хочеться зробити її такою, щоб тут можна було залишитись не лише на годину і послухати лекцію про Івана Макаровича, а й доторкнутись до українського. Яке ми з часом можемо втратити. Років 10-15 тому було більше експонатів, а нині з цим трішки важче. Тому що люди, зберігачі цих традицій, вже відходять.”

Завершать оновлення музею у серпні, повідомила Наталія Красіліч . До експозиції додадуть ще реставрований народний одягу жителів Лип’янки різних часів.