Смілянський міськрайонний суд Черкащини ухвалив рішення у справі колишнього судді Бобринецького суду Кіровоградської області Олега Бевза, якого обвинувачували у винесенні завідомо неправосудного рішення про позбавлення посвідчення водія учасника автопробігу під час Євромайдану Олексія Цокалова із села Олексіївка Кетрисанівської громади у 2014 році. Справу розглядали понад десять років, відбулося понад 70 засідань. У підсумку – суддю визнали невинуватим та виправдали.

Нині суддя Олег Бевз у відставці. Прокуратура висунула йому обвинувачення через рік після того, як він позбавив водійських прав Олексія Цокалова, розповіла Суспільному прокурорка Черкаської прокуратури Тетяна Чепурна. Суддя провину не визнав.

Вказівку позбавляти водійських посвідчень учасників Євромайдану дала тодішня влада, вважає Олексій Цокалов.

“У 2013 році ми з Віктором Чміленком брали участь в Євромайдані у Києві та Кропивницькому. Одного разу була поїздка до Януковича в Межигір’я, після чого влада дала команду позбавити водійських посвідчень людей, які брали участь в Євромайдані. Під час Автомайдану поліція, тоді ще міліція, не зупиняла автомобілі, але потім прийшов на Бобринецьке відділення державтоінспекції рапорт про те, що я не зупинився. А потім був суд, де суддя виніс рішення позбавити мене водійського посвідчення”. – розповів він.

Зі слів євромайданівця, суддя Бевз ухвалив рішення позбавити його водійських прав у лютому 2014 року.

“Потім це рішення скасували. Щодо судді відкрили кримінальну справу. Була передбачена навіть кримінальна відповідальність. Потім Конституційний суд скасував цю статтю, її вже немає. Але суд тривав. Я розумію, що суддя хоче відшкодування моральних та матеріальних збитків”. – пояснив чоловік.

Біля приміщення суду у Смілі обвинувачений Олег Бевз від коментарів відмовився. А під час дебатів у суді обвинувачений та його захисник заборонили себе знімати.

Під час дебатів прокурорка сказала, що неправосудне рішення суддя ухвалив свідомо, що підривало авторитет та престижу органів державної судової влади України та порушувало конституційні права Олексія Цокалова.

“Корисливий мотив – оскільки вчинене діяння з метою виявлення свого лояльного ставлення до чинної на той час влади та отримання певних преференцій для власної суддівської кар’єри”. – пояснила вона

Тетяна Чепурна просила суд закрити кримінальне провадження у справі, екссуддя просив виправдати його.

“Вину не визнаю, доказів жодних доказів немає. Заперечую проти закриття справи. Вища рада юстиції своїм висновком підтверджує, що в моїх діях не було навіть дисциплінарної відповідальності. Тому прошу винести виправдальний вирок. Я ухвалював рішення згідно з нормами закону”. – зазначила жінка.

Після повернення з нарадчої кімнати суддя Ігор Биченко зачитав рішення про визнання Олега Бевза невинуватим.

Екссуддя відмовився від коментарів і після судового засідання.

Олексій Цокалов рішення суду прокоментував так:

“Приказка “Ворон ворону око не виклює” спрацювала. Події Майдану: “беркутівців” відпустили – вони нині в Росії, суддів виправдали. І на це потрібно було десять років. Потрібно було одразу виправдати, навіщо я десять років їздив по судах? Триває війна, а такі рішення ухвалюють. Корпоративна безвідповідальність саме так працює”.

За словами прокурорки Тетяни Чепурної, рішення планують оскаржити. Мають це зробити упродовж 30 днів.