Уривки з культового твору польської письменниці декламували активісти польської спільноти під час проведення «Народних читань». Культурно-суспільна акція стартувала в один день.

4 вересня рівно об 12-й вся Польща і об’єднання поляків у різних куточках світу долучились до «Національних читань».

blank

Як розповів керівник Польського культурного центру імені Кароля Шимановського Геннадій Лінєвич, щороку традиційно «Національні читання» проводяться у першу суботу вересня. Це дійство за ініціативою Президента Польщі започаткували 10 років тому. Черкаська Полонія бере участь у «Національних читаннях» шість років поспіль.

– Відповідно до правил проведення дійства, для участі у ньому громада заздалегідь мусить зареєструватись на сайті Президента Польщі, що ми і зробили. Приємно, що щороку активність нашої спільноти зростає. Цьогоріч участь у читаннях взяли понад 30 активістів Центру. Ті, хто не зміг бути присутнім на зібранні, надіслали відео своїх виступів, – зазначив Геннадій Лінєвич.

blank

Відповідно до задуму, у день проведення «Національних читань» у кожному польському місті, містечку чи селі є сцена чи трибуна, і кожний поляк може вийти і процитувати будь-який уривок окремого твору конкретного польського автора. А два роки тому з’явилась нова традиція.  Відповідно до неї наприкінці проведення акції Президент Польщі оголошує про те, який твір якого автора будуть читати під час наступних читань. Починають читання, теж традиційно, Президент Польщі та його дружина.

blank

Цьогоріч у рамках культурно-суспільної акції звучали уривки з трагікомедійної п’єси «Мораль пані Дулської», що належить перу відомої польської письменниці Габріелі Запольської.

– Проведення читань – це дуже вдала ідея. На мою думку захід добре згуртовує поляків, створює ефект народного єднання, ріднить всю націю. Задум просто неймовірний, бо немає у Польщі такого міста чи села де б у цей день не було сцени з якої б не лунали уривки з визначеного твору. Участь у дійстві поряд з простими поляками беруть професійні актори, чиновники, урядовці, – поділився лідер польської спільноти Черкащини Геннадій Лінєвич.

blank

Також участь у заході взяв і відділ літератури іноземними мовами Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка. Представники бібліотеки ознайомили присутніх з творчим доробком Габріелі Запольської та долучились до читання спільно з польською громадою.

Володимир Лимаренко-Полянський