Виносити ялинки на смітник без прикрас та не загортати у целофан чи плівку просять черкасців у “Службі чистоти”. Бо наявність на деревах пластикових відходів значно ускладнює роботу, розповів Суспільному начальник юридичного відділу Василь Роговий.

Складати містянам новорічні дерева слід біля контейнерних майданчиків.

Основне прохання — класти дерева не в контейнер, а поруч із майданчиком, зазначив Василь Роговий.

“Ми все сортуємо і здаємо у КП «Екологія» для подальшої законної утилізації. Але підприємство не приймає ялинки з будь-якими сторонніми предметами, тільки в чистому вигляді”, — пояснив він.

Василь Роговий розповів, як відбувається процес:

“Наші працівники, які щоденно прибирають на контейнерних майданчиках, сповіщають спеціальну бригаду. Вона приїжджає у той же день, крім нічного часу, і забирає ялинки”.

Куди віднести ялинку крім смітника

Частина містян традиційно несуть ялинки до черкаського зоопарку, де їх згодовують тваринам. Директор Євген Ван у коментарі розповів, що звіринець “використані” ялинки приймає, однак ажіотажу цього року немає.

Ялинки від лісгоспів — що роблять із залишками

Частину ялинок та сосон реалізовують лісівники. За словами фахівчині з зв’язків із громадськістю та пресою Центрального лісового офісу Тетяни Будько, під час ялинкової кампанії 2022 року лісівники Черкащини реалізували 10 786 дерев.

На питання, куди йдуть непродані дерева, вона відповіла так:

“Усі ялинки були вирощені на спеціальних плантаціях (їх обліковується 252 гектарів), які щороку поповнюються новими сіянцями. Також ялинки заготовляли у ході виконання лісогосподарських робіт із догляду за молодими хвойними насадженнями. Для реалізації у зимовий період лісівники заготовляють ялинки відповідно до попиту громадян, підприємців, тож такого поняття як «непродані ялинки» у лісових господарствах немає”.