До черкаської обласної лікарні з початку 2022 року із симптомами алергії звернулися понад тисяча людей. Як розповіла Суспільному завідувачка алергологічного відділення Наталія Гармаш, торік за цей же період було на 300 пацієнтів менше.

Утім, сезонна алергія – проблема, яку можна вирішити, пояснила лікарка.

Костянтин Ільїн прийшов на прийом до лікаря, щоб здати проби на алергію. Він три роки відчуває неприємні симптоми, але сюди його сімейний лікар направив вперше. Лаборантка Ольга Петрівна наносить алергени. Процедура триває 20 хвилин. Поки чекаємо, хлопець розповідає, які симптоми має.

“У мене навесні зазвичай починається нежить. З носа тече просто, а потім, ближче до літа, ніс забивається і я спати навіть не можу”, – пояснив Костянтин.

Коли готові результати проб, Ольга Петрівна пояснює, що є позитивні на трави – тимофіївку,пажитницю та кострицю. Пацієнта направляють до лікаря.

Як розповіла алергологиня Лариса Стратійчук, для їхніх пацієнтів літо – особливо складна пора року: “Ми можемо, коли виявлені алергени, призначати алергічну, специфічну імунотерапію на тривалий час по певній схемі. Такі пацієнти знаходяться під контролем алерголога і ми досягаємо дуже високого процента позитивних результатів, навіть повного вилікування”.

За словами завідувачки алергологічного відділення Наталії Гармаш, щороку кількість пацієнтів збільшується: “Фактично щоденно – це мінімум 5-10 пацієнтів з проявами алергічного реніту, з клінікою бронхіальної астми, приступами задухи і кожен день – це декілька пацієнтів, які вперше звернулися до алерголога”.

Пані Наталя додала — до лікаря необхідно звертатися вчасно, бо якщо хворобу не лікувати, вона може перерости у бронхіальну астму.