25 років тому, 26 липня 1995 року рішенням Ради народних депутатів затверджено прапор міста Черкаси. За описом «прапор являє собою біле полотнище, розміром 1х2 метри. Центральною композицією прапора є зображення на лазуровому тлі золотого козака з пищаллю в руках. Низ герба червоний із зображенням срібного летючого коня».

Відображеної на прапорі міста, обрамлення герба – це символічне зображення споконвічного дерева життя, улюбленого мотиву для всіх слов’янських народів. Характер зображення дерева нагадує традиційну вишивку Наддніпрянського регіону. Тут і великі квітки, і мотив червоної калини, і дубове листя. Вінчає зображення тризуб, що є символ волі, незалежності, процвітання України.

Обрамляє прапор елемент безкінечника, що виростає з дерева життя, символізуючи незнищенність людського буття на світі.

Низова частина, з написом «Черкаси», є зображенням пурпурової стрічки із золотими літерами. Пурпурово-червоний колір орнаменту, на думку більшості істориків, улюблений колір козаків.

В емоційному плані біло-червоний прапор створює святковий піднесений настрій. Він має унікальний, регіональний характер і походить від прадавніх рушників, гаптів і знамен – від кодових знаків наших предків.

Червоно-пурпуровий колір споконвічно символізує владу, силу, перемогу. В цілому, «прапор міста Черкаси є рілля, засіяна добрими білими зорями, що в центрі композиції проростає цільним деревом життя і добробуту, в обіймах тримаючи герб міста».

Автори прапора – Д.Нарбут, М.Теліженко.

За інформацією обласного краєзнавчого музею