Колектив Золотоніської філії ПАТ «Черкасиобленерго» багатий на родинні династії, які щодня своєю сумлінною працею розвивають енергетичну галузь. Серед них – родина Вирвикишок, батька Василя та двох синів – Сергія і Максима. Енергетика стала для чоловіків не лише обраною професією а й справою життя.

Голова сім’ї Василь Миколайович Вирвикишка присвятив енергетиці вже 37 років. Говорить, що любов до цієї справи прокинулась ще змалечку, оскільки часто майстрував власноруч електронні обладнання, лагодив, паяв, з’єднував проводи, лампочки.

blank
– Почав свій професійний шлях після закінчення Черкаського технікуму електрифікації сільського господарства у 1984 році. Одразу пішов працювати електромонтером у колгосп. У Золотоніську філію ПАТ «Черкасиобленерго» прийшов працювати у вересні 2002 року, працював на посаді слюсара з обслуговування трансформаторних підстанцій. З 2005 року обійняв посаду майстра Лінійної дільниці №5 Золотоніської філії, де працюю і дотепер, – розповів Василь Вирвикишка. – Ця професія подобалась з дитинства. Старався робити світломузику, паяв, створював гірлянди, розфарбовував лампочки різними кольорами, раніше все робили своїми руками, не було такого різноманіття, як зараз.

Василь Вирвикишка разом з дружиною Тетяною виростили двоє синів. Старший син Сергій має дружину Діану та Доньку Поліну. Менший Максим минулого року завершив навчання у виші. Обоє мають вищу освіту, закінчили Кременчуцький національний університет ім. Михайла Остроградського. Відтепер свій досвід, любов до справи Василь Миколайович передає хлопцям, які також пішли батьковим шляхом та обрали професію енергетика.

blankСтарший син – Сергій Вирвикишка одразу після закінчення вишу пішов працювати у Золотоніську філію ПАТ «Черкасиобленерго» на посаду інженера виробничо-технічної групи.

blank
– У зв’язку з ростом технологічних витрат електроенергії було створено посаду інженера з аналізу технологічних витрат електроенергії. З листопада 2019 року я приступив до виконання обов’язків на цій новій посаді. Основні обов’язки – баланс ліній електропередач та пофідерний аналіз, за результатами якого можна визначити лінії електропередач, які є найбільш витратними. А також вжиття заходів для того, щоб знизити витрати, – зазначив Сергій Вирвикишка. – Буває, що вдома розмовляємо про виконання робіт, обговорюємо плани на наступний день, адже енергетика для нас вже давно стала родинною справою.

Сергій розповідає, що з дитинства багато часу проводив з батьком, цікавився його роботою, умів встановити розетки, вимикачі.

blank– Коли на лініях електропередачі траплялись пошкодження, я постійно розпитував у батька, як просувається робота. Тож спеціальність я собі обрав відповідну – електроенергетика. Сьогодні постійно цікавлюсь новими технологіями, освоюю нові знання, навички. Нині в умовах сучасного світу з розвитком інновацій енергетика відіграє ключову роль. Мені подобається ця професія, адже це постійний моніторинг, аналіз, який корисний не лише для загального розвитку, а й для розвитку підприємства та галузі в цілому, – коментує інженер з аналізу технологічних витрат електроенергії Золотоніської філії ПАТ «Черкасиобленерго» Сергій Вирвикишка.

blankСвоїх синів батько вчить найголовнішому – дотримуватись правил безпеки при виконанні робіт, адже електричний струм – невидимий, тому під час роботи, переконаний батько, повинні бути виконані всі технічні вимоги, лінія має бути знеструмлена, заземлена.

Нині розчистку повітряної траси електромереж, заміну проводів, ізоляторів проводить менший син Максим, вже майже рік він працює електромонтером з розподільних мереж Золотоніської філії ПАТ «Черкасиобленерго.

blank– В університеті я навчався за спеціальністю автоматизація та комп’ютерно-інтегрована технологія, тобто на програміста. Але до енергетики мав цікавість давно, оскільки у сім’ї і батько і старший брат – енергетики, – говорить Максим Вирвикишка. – Одного разу в гуртожитку, де я проживав під час навчання, вийшла з ладу розетка. Я зателефонував батькові, розпитав, як її полагодити та орієнтовно за 10 хвилин відремонтував. Мені сподобалось, після цього випадку я почав ще більше цікавитись електрикою. Минулого року я закінчив навчання і в жовтні прийшов працювати електромонтером в Золотоніську філію. Я дуже пишаюсь своїм батьком, який віддав енергетиці все своє життя, хочу також бути схожим на нього.

blank Далі, говорять хлопці, вони планують продовжувати працювати і розвиватись в цій справі. Беруть приклад зі свого батька.

– У нас колектив молодий. Усі товаришують, допомагають один одному, підтримують, виконують завдання, які покладені на них. Колективу та своїм синам стараюсь передати всі свої уміння, поради, підказки у роботі. Для мене головне – навчити їх бути справжніми професіоналами своєї справи, аби споживачі мали якісне електропостачання, – зазначив Василь Вирвикишка.

Директор Золотоніської філії ПАТ «Черкасиобленерго» Олександр Середа розповідає, що ім’я Вирвикишок на підприємстві поважають, адже усі члени родини працюють відповідально, по совісті.

blank– Як батько, так і діти – дуже відповідальні. Бути енергетиком – для них сімейна традиція, адже від батька до дітей передається трудовий досвід, вони працюють і переймаються не лише за виробничі показники, а і про своє добре ім’я, – коментує директор Золотоніської філії ПАТ «Черкасиобленерго» Олександр Середа. – Традиційно, Золотоніська філія багата своїми трудовими династіями. Я і сам з такої трудової династії. Після батьків приходять працювати діти, і вони стараються працювати краще за своїх батьків. Приємно, що у нас працюють такі працівники, це говорить про стабільність колективу, сприятливу атмосферу, що позитивно впливає на загальний показник роботи у Товаристві.

blank Начальник оперативно-диспетчерської служби Золотоніської філії ПАТ «Черкасиобленерго» Сергій Чмир також розповідає про сумлінність та професійність родини Вирвикишок.

blank– Голова родини Василь Миколайович Вирвикишка прийшов до нас в організацію і задав напрямок всій родині. Про нього відгукуються лише добрими словами. Усі троє вносять великий вклад в енергетику. На підприємстві знають, якщо їм були поставлені завдання, то вони будуть виконані вчасно і з хорошим результатом, – підсумував начальник оперативно-диспетчерської служби Золотоніської філії ПАТ «Черкасиобленерго» Сергій Чмир.

Про те, що робота енергетиків досить динамічна та цікава, переконані і у родині Вирвикишок.

blank– У нашій родині всі пишаються, що ми енергетики. Якщо навіть виникають аварійні ситуації, то у досить короткий термін їх можна ліквідувати. І коли в когось з членів родини виникає якась несправність, то ми власними силами можемо полагодити, – коментує Максим Вирвикишка.

blankЗагалом професія енергетика потребує не лише бездоганних знань і практичних навичок , а й відповідальності, людяності, витримки та любові до справи. Нерідко ця справа передається у спадок від батьків до дітей і стає справою усієї родини. Тож ПАТ «Черкасиобленерго» пишається своїми працівниками, трудовими династіями, усіма, хто вкладає свою працю на користь розвитку галузі.