Дев’ять керамічних експонатів подарував Черкаському художньому музею колекціонер Микола Бабак, розповіла Суспільному директорка установи Ольга Гладун. За її словами, це унікальні твори двох визначних митців Черкащини.

Колекціонер Микола Бабак розповів, що скульптура раніше була у його колекції, а тепер, разом з роботами кераміста Миколи Чуруканова, доповнила відділ кераміки Черкаського художнього музею.

“Сергій Радько зробив роботу, потім вона упала і відбилася голова. Ту голову він приєднав по тій формі, яка розбита і назвав роботу «Трепанація». У мене в колекції була кераміка Миколи Чуруканова, нині він вже покійний. Це топова така фігура у декоративно-прикладному мистецтві України й у нього я придбав «Макош» та «Дерево життя»”, — розповів Микола Бабак.

blank

Колекціонуванням пан Микола займається з 90-х років. За цей період він навчився помічати мистецтво, тому відбирав на подарунок для музею шедевральні, на його дуику, експонати зі своєї колекції: “Рано чи пізно у колекціонера відбувається злом — собі вже не цікаво, ти переходиш той рубіж і виживаєш із того періоду. І хочеться щось зробити вагоме. Це вагоме і є, що ти передаєш для музею, в який ходять і тут гарантована йому вічність”.

Працівниця музею Ірина Шамрай розповіла, що подаровані вироби обох митців доповнили залу з гончарними зразками Черкащини: “У нашій експозиції вже є роботи Миколи Чуруканова, але таких великих і найзначніших робіт, які з’явилися за допомогою Миколи Бабака, ще не було. Вони просто прикрасять нашу колекцію. Сергій Радько – сучасний гончар, та його роботи відсилають нас до чогось первісного”.

blank

За словами директорки художнього музею Ольги Гладун, подарунки від колекціонера присвячені святкуванню 30-річчя музею, а також вшанування пам’яті Миколи Чуруканова: “Паралельно 30 серпня день народження Миколи Чуруканова. І коли я сказала, що ми готуємо пост до дня народження художника, ми маємо згадати та актуалізувати його пам’ять, в той момент Микола Бабак сказав, що знає, який подарунок зробити музею”.

Радує той факт, що всі роботи будуть у колекції музею, а не у фондах, додала Ольга Гладун.