Фестиваль «Культура» сьогодні відбувся на майданчику кінотеатру «Україна». Мета фестивалю зібрати 150 тисяч гривень на проєкт  «5000/500» для потреб ЗСУ та перетворювати кінотеатр «Україна» на місце проведення різних молодіжних перфомансів.

Про це журналісту розповіла співорганізатори дійства, Фестиваль – це частина проєкту, який націлений на допомогу армії – «5000/500» і на захист спадщини Черкас.

Об’єктом такої спадщини громадськість бачить кінотеатр «Україна». Бажання громадськості, зробити так, щоб він став прибутковим і розвивався.

blank

Чималі сподівання на успішне втілення спільного проєкту покладає і керівник кінтеатру Артур Акопян:

– Увага громадськості до кінотеатру надзвичайно важлива. Приємно, що до нас з пропозицією провести такий фестиваль звернулась голова ГО «Культура» Тетяна Батюк. І ми звісно обома руками «за». Фестиваль – це круто. Вважаю, що кінотеатр «Україна» має стати площадкою для різних креативних молодіжних ініціатив. Подібні дійства повинні відбуватись тут не раз на рік, а якомога частіше. І наша мета, якраз і полягає у тому, щоб кінотеатр став таким центром де будуть розвиватись і реалізовуватись різні молодіжні ініціативи.

blank

Для гостей фестивалю організатори разом із понад 20 виробниками і хендмейдерами Черкас приготували більше десятка локацій.

Серед них: Музична зона, дві зони кави (на вулиці і на другому поверсі; психологічний гоп-стоп з психологинею; лекція на тему українського кіна; кіно і мультфільми від кінотеатру «Україна»; портрет за донат; аукціон; тату зона; фотозона з графіті; 3D портрет; квіткова зона та зона масажу.

Автор цих рядків познайомився із кількома учасниками масштиабного молодіжного «движу», який розгорнувся у кінотеатрі.

На подвір’ї і на обох поверхах приміщення закладу розгорнулось ціле містечко. Тут майстрині продавали свої витвори: красиві сумочки ручного виробництва, листівки і навіть пряники із ілюстраціями, зробленими рукам відомої черкаської художниці.

Бажаючі могли випити філіжанку кави, чи поїсти морозива. А на другому поверсі йшов концерт самобутніх виконавців.

blank

Утім, про все по-порядку.

Біля входу за столиком із різноманітною саморобною біжутерією розмістились троє дівчаток і їх мами.

– Ми з дівчатами – Анею Бакалиною та Міланою Кураш третє літо підряд плетемо ланцюжки, браслетики, чокери, кільця, а також робимо трояндочки і горлички- обереги які продаємо, а гроші передаємо на допомогу армії. За цей час зібрали і передали нашим солдатам більше 20 тисяч гривень, – розповіла 12-річна Іванна Комарова, яку її подруги звуть Іва. Її подругам Мілані і Ані, відповідно, 11 і 9 років.

– На виготовлення кожної із речей треба витратити час. Нпа кожну свій. Те, що простіше, виготовлюємо з а10-20 хвилин, а на складніші прикраси можна витратити годину, а той півдня, пояснила Мілана.

blank

Щоб виготовляти такі речі, окрім художнього самку і хисту необхідно мати ще й добрячу долю терпіння.

– Це залежить ще й від того, хто як працює. Комусь треба півдня а інша за цей час і чотири вироби виготовити може, – уточнила Аня.

Поряд з дівчатами столик конкурентки, яка теж продає власноруч зроблену біжутерією розмістилась переселенка з Харкова, працівниця ІТ-сфери Катя Нужна.

– Для мене виготовляти жіночі прикраси – це хобі.  Продавати їх почала тоді, коли побачила, що всім подругам вже надарувала повно прикрас, а їх менше від того не стало. У цьому фестивалі беру участь, щоб зібрати гроші для армії.

Навпроти столика Каті розташувався столик Валентини Бузунової та Ярослави Косенко з виготовленими ними крафтовими виробами.

blank

– Ми – творча студія «Гамазея», яка проводить майстер-класи по двадцяти різним напрямкам. Це робота з глиною, соломою, фарбами, шерстю, шкірою, вовною. Хоч ми уміємо розмальовувати пензликами у техніці Петриківка, але сьогодні ми навчаємо охочих розписувати шопер (полотняна сумка для покупок) вибійками. Наші вибійки – вироби відомих в Україні майстрів, – похвалились майстрині.

Тут же на ганку кінотеатру свій куточок організували представники «Асоціація родин захисників Азовсталі» «Free Azov» Ганна Науменко і Валерія Доля. На столику багато різних виробів (наклейки, тощо), на вішалці – футболки із символікою руху «Free Azov» та патріотичними гаслами.

– Намагаємось брати участь у різних акціях, щоб привертати увагу суспільства до проблеми полонених «азовців». Бо, хоч героїчна оборона Маріуполя і території «Азовсталі» мали місце не так давно, але багато українців досі нічого про це знають. Ми ж популяризуємо цю тему у надії допомогти визволити бійців «Азову» з полону. Я, як і багато інших активісток асоціації, чекаю на повернення з полону дорогої для мене людини – близького друга. До Черкас приїхали вперше. Ми також збираємо донати на наші проєкти, але основна мета – інформаційна місія, – розповіла Валерія Доля.

blank

З права від входу на ганку розмістились представники Масажного простору «Центр тіла», де за донат фахівець центру масажував спини бажаючих.

– Ми, як і інші учасники фестивалю хочемо якнайшвидшої перемоги над ворогом, тому беремо участь у різних акціях по збору коштів. Тиждень тому ми брали участь на дійстві «Garage Sale» , який організовувала «Фабрика кави». Тоді ми зібрали 3 тисячі 300 гривень, власниці «Центру тіла» додали ще стільки ж і ми передали Збройним Силам України 6 тисяч 600 гривень, – розповіла адміністратор Масажного простору «Центр тіла» Ірина Селенкова.

blank

Кипіло життя і у фойє кінотеатру «Україна».

Прямо навпроти входу працювала креативна фотозона, а з права, біля кас йшла жвава торгівля живими квітами.

Працівниці магазину «Квітковий простір «Букет» створювали композиції квітів по бажанню клієнтів.

– Всі кошти, що ми зберемо під час цього фесту, передамо на підтримку української армії, – зазначила квіткарака Ольга.

Не менш гамірно було і на другому поверсі. Тут відбувався концерт самобутніх виконавців, гостинно відкрив двері лекторій, де йшли останні підготування до лекції про українське кіно.

Поряд зі сходами за маленьким столиком з саморобними прикрасами свої витвори продавала донька співорганізаторки фестивалю Єва Батюк. Вона теж вирішила допомогти мамі, взявши участь у фестивалі і збираючи гроші для українських захисників.

Оргинальні вироби представили ще дві молоді майстрині, чиї столики столи були поряд з Євиним.

blank

Красиве і смачне печиво із унікальними малюнками і неповторні листівки з ручної роботи, кожна з яких – мінікартина, представили публіці прянична художниця Софія Білобжицька, та відома черкаська майстриня Анастасія Компанієць.

– Цього разу вирішили заколабитись із Анастасією, і ось перед вами пряники із її малюнками. Я пекла, вона – малювала, – похвалилась Софія. Вона з дитинства займається декоративно-прикладним мистецтвом і свого часу здобула відповідну освіту.

– Завжди у моєму життя була присутня творчість. А тепер вона трансформувалась у такий солодкий формат, і я вже п’ять років працюю кондитером, опанувавши цю професію самотужки, уточнила вона.

Пряники від Софії із малюнками Анастасії та її листівки дуже заінтригували автора, і він не зміг позбавити себе задоволення їх придбати…

Довідка:

У Черкасах набирає обертів проєкт «5000/500» від ГО «Черкаський інститут міста». Його мета – якнайшвидше вивести 500 наших FPV-екіпажів і 5000 їхніх дронів із-під дії ворожих РЕБів. Вартість оснащення одного екіпажу – 16400 грн. Мета проєкту – відправити на фронт 500 комплектів. Загальний бюджет проекту – 8,2 млн грн. Йдеться про спеціальну систему радіокерування, яку ворог поки не здатен заглушити. Розробниками і виробниками системи є черкаські інженери та підприємці. Один комплект обладнання складається з нового радіопередавача для екіпажу та 10 радіоприймачів, які встановлюються на дрони. За перший місяць проекту вдалося залучити з різних джерел коштів лише на 35 таких комплектів. Обладнання вже передане бійцям.

Володимир Лимаренко-Полянський

Фото автора