Додаткові 150 ліжок для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 планують створити у Черкасах. Тимчасовий інфекційний стаціонар  планують облаштувати на базі будівлі другого пологового будинку, яка розташована за адресою вул.30-річчя Перемоги 16/1. Відповідне рішення ухвалила місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Як зазначив директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Всеволод Кульчиковський, зважаючи на ріст захворюваності на коронавірус останнім часом, виникає потреба у подальшому розширенні ліжкового фонду.

«Після проведеного аналізу було прийнято рішення організувати тимчасовий інфекційний стаціонар на базі вивільнених від пацієнтів площ філії №2 Центру матері та дитини. Дано завдання по ремонту кисневої компресорної станції. В 2-му пологовому наявні 54 виводи для кисневої підтримки, 13 з них – функціонуючі, решта – знаходяться в стадії експертизи, їх переведуть у робочий стан. Є домовленість з обласною адміністрацією для надання для роботи шпиталю високопотокових кисневих концентраторів. Ми просимо 106 штук. На забезпечення функціонування 150 додаткових ліжок потрібно сформувати 25 лікарських бригад (це 75 лікарів і більше 200 працівників середнього та молодшого персоналу). Лікарських кадрів у нас не вистачає, тому будуть задіяні різні структурні підрозділи. Буде запропоновано медикам, які працювали на 2 базі пологового будинку взяти участь у формуванні бригад, будемо звертатися до міських лікарень №1 та №3, а також будемо залучати персонал із поліклінік», – розповів головний медик Черкас.

Працівників філії №2 «Центру матері та дитини» переведуть працювати до філії №1. Будівлю по вул.30-річчя перемоги передадуть в оренду терміном на 3 місяці КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня». Увесь процес розгортання тимчасового інфекційного стаціонару, за попередніми підрахунками, може зайняти до 4 тижнів. А поки у місті будуть максимально використовувати існуючі можливості для надання стаціонарної меддопомоги хворим на COVID-19.

Також заступник міського голови Ігор Волошин повідомив, що з держави надійшла субвенція на забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров`я, які надають стаціонарну допомогу хворим на COVID-19.

«Черкасам виділяють 1 млн.790 тис.грн. на ці цілі. Ми зможемо їх використовувати після прийняття відповідного рішення про зміни до бюджету на виконкомі та бюджетній комісії», – говорить заступник міського голови.