Очільник департаменту охорони здоров’я Черкаської міськради Олег Стадник зазначає, що у міському бюджеті 2020 суттєво не профінансована стаття видатків на медицину. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

“Уряд відправив Державний бюджет 2020 у другому читанні у Верховну раду. Тихим шелестом очерету подія відгукнулась на низах, в місцевому самоврядуванні. І не більше. Тому маю бажання про 2020 поговорити. Кому що, а курці просо. так і я. Спочатку елементарне. Відкриваю сайт Верховної ради, проект 2020, додатки, додаток, здається 6, це там, де освітня і медична субвенція. І,о Боги! Як же ж я був правий, коли не хотів, перенесення початку реформаторського року в медицині на будь-який термін – хоч на місяць, хоч на квартал. Чому?

Дивіться, живемо ще три місяці в межах медичної субвенції із державного бюджету, а вже потім платежі від НСЗУ. З чим ми підійдемо до того часу? Розмір медичної субвенції для міста Черкаси на 1 квартал 2020 складе 55 млн 256 тисяч. Багато чи ні? Порахуємо. На сьогоднішній день середньомісячний фонд заробітної плати по галузі складає 25 млн 600 тис грн. На три місяці 2020 потрібно 76 млн 800тисяч. Отже, дефіцит складе 21 млн 200 тисяч. Майже місячний фонд. Круто буде починати реформу “вторинки” без зарплати за березень для медиків. А що ж комуналка, ліки, поточні видатки? А їх при такій субвенції і під лупою не видко… Отже, це все повинен забезпечити міський бюджет. А як же ж не забезпечити в рік місцевих виборів!? Камікадзе – це суто японська традиція. Тому, чи можу я, як головний розпорядник коштів, подати бюджетний запит без цієї потреби із міського бюджету? Ні, не можу, що і зробив. І тепер питання виходить в публічну площину – чи буде міський бюджет підтримувати свої медичні заклади чи ні? Вважайте, що процес публічного обговорення бюджету стартував.” – написав головний медик Черкас.