Коли таки відбудуться заплановані церемонії не беруться передбачити навіть працівники Черкаського РАЦСу, адже кажуть: переносять весілля на «відкриту дату», бо ніхто не знає, коли скінчиться карантин, пише “Вечірка”.

— Зараз ми не приймаємо заяви від молодят, а працюємо лише з тими парами, які подали заяви до 13 березня та у кого дата одруження припадає на оці карантинні тижні. На цей час ми маємо близько 45 пар, у яких запланована реєстрація шлюбу. Молодятам пропонуємо перенести церемонію, однак є й ті, хто готовий розписуватися в умовах карантину, — розповідає виконуюча обов’язки начальника Черкаського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Любов Ляшко. — Уже зареєстрували близько восьми пар, до третього квітня маємо ще до 10 пар, які вирішили не переносити одруження. Церемонія реєстрації зараз проходить в умовах карантину: участь в ній беруть лише наречені, їх батьки та свідки. Учасники церемонії у медичних масках.

Сьогодні подача заяв на реєстрацію шлюбу переведена в онлайн режим. При наявності електронного цифрового підпису це можна зробити через веб-портал.

Перенести весілля на невизначений термін чи розписатися в колі рідних і відмовитися від святкувань — вибір складний. Кожен вирішує його, виходячи з власних потреб, бажань та можливостей. Двадцятивосьмирічні Оля та Олександр, які вже п’ять років зустрічаються та з осені минулого року планують своє весілля, вирішили таки ще почекати та відзначити цю важливу подію як мріяли: з усіма урочистостями, святкуваннями та родичами.

— Наше весілля було призначене на 21 березня. Ми так довго чекали цього дня, і навіть не могли подумати, що саме карантин зруйнує усі наші плани. Довго думали, перебрали масу варіантів, але ж все-таки прийшли до правильного рішення — перенести весілля. Вірус за плечима, ніхто від нього не застрахований, — аргументує своє рішення наречена Ольга Поліщук. — Святкувати вдома у колі друзів і близьких теж не варіант, бо багато родичів пенсійного віку. Весілля повинно проходити в спокої та в гармонії, а не в переживаннях, хто підійшов, хто чхнув, чи хто обійняв.

Організатор святкувань та тамада з багаторічним стажем Анастасія Животенко зізнається: карантин зруйнував багатьом городянам плани, люди відміняють святкування ювілеїв, хрестин, весіль, адже святкувати ніде, бо всі ресторани закриті, та й карантинний настрій не сприяє святу.

— Особисто в мене у найближчі тижні зірвалося декілька замовлень: ювілей та пару весіль. Нас орієнтують, що карантин триватиме до третього квітня, однак я в цьому сумніваюсь, — ділиться своїми роздумами Анастасія Животенко. — Як далі працювати не уявляю, маю розплановане практично все літо і навіть є замовлення на осінь. Ті святкування, які зараз відмінилися і за які люди вже внесли завдатки, доведеться якось переносити на потім та узгоджувати з іншими замовниками. Але то другорядне, якось вирішиться, головне щоб усі були здорові та живі, а привід та можливість для святкувань знайдеться. Українці дуже люблять свята.

З розлученнями ситуація подібна. Охочим розірвати шлюб пропонують зачекати з цим до кінця карантину. Однак, кому потрібно розлучитися терміново – не відмовляють, та розривають шлюб.