Відкриття ресторану швидкого харчування McDonald’s у Черкасах спричинило чималий ажіотаж серед містян. За кілька годин черги у заклад суттєво виросли і спричинили незручності в центральній частині міста. Зокрема по вулиці Смілянській утворився затор, а колона автівок на макдрайв розтягнулась до вулиці Гоголя, відтак маршрутки не могли безпечно зупинятись на зупинці. Поки частина черкащан займала черги в заклад, інші нарікали, що всім “голодним” варто вручити повістки, пише сайт “Про все“.

Наступного дня в соцмережах зявилась інформація, що працівники військкомату роздавали повістки біля McDonald’s.

blank

Водночас речниця Черкаського обласного ТЦК Аліна Кривошея заперечує, що працівники військкомату видавали повістки тим, хто влаштовує затори своїми автівками у черзі за бургером.

“Забезпечення безпеки дорожнього руху, організація контролю за додержанням законів, інших нормативних актів з питань безпеки дорожнього руху, а також удосконалення регулювання дорожнього руху з метою забезпечення його безпеки – це компетенція патрульної поліції”, – каже речниця.

Однак Аліна Кривошея підтвердила, що видавали повістки саме відвідувачам ресторану швидкого харчування, а не водіям у черзі на макдрайв.

“Якщо людину ідентифікували, то немає різниці, де вручають повістку, – пояснює речниця. – У цьому випадку, в черзі до складу, повістки вручали працівники ТЦК. Це не заборонено. І це ж не в армію одразу забирають. Хтось, наприклад, приїхав з Херсонщини і захотів поїсти бургерів, але не захотів ставати на військовий облік. Ми перевірили інформацію і запросили його, аби виправив це”, – каже прессекретарка.

У Черкаському обласному ТЦК зазначають, що згідно зі змінами законодавства, громадяни України, з тих призовників, які не проходили військову службу, віком 21-26 років, можуть проходити службу лише за власною згодою, за контрактною формою. Спочатку вони проходять курс військової підготовки в навчальних центрах, опановуючи військово-облікову спеціальність. Після закінчення навчання, направляються до військових частин для виконання службових обов’язків.

“На жаль, серед підрозділів Сил оборони є втрати. Тому для продовження захисту територіальної цілісності нашої держави, громадяни України з числа тих осіб, які не мають обмежень за станом здоров’я, інших законних підстав для відстрочки чи звільнення від проходження військової служби, можуть бути мобілізовані до підрозділів ЗСУ чи інших військових формувань”, – кажуть у пресслужбі обласного ТЦК.

Повістку може вручити не тільки посадова особа ТЦК та СП, а і представник органу місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності, управителі багатоквартирних будинків, власники будинків у разі ідентифікації особи. Отримати повістку військовозобов’язані можуть за місцем проживання, за місцем роботи, зокрема при затриманні на блокпосту.