Дванадцять держслужбовців складали тести на володіння державною мовою. Чотири блоки завдань учасники мали вирішити за 120 хвилин. Як розповіла Суспільному заступниця директора Черкаського регіонального центру підвищення кваліфікації Людмила Піддубна, після складання іспиту вони зможуть отримати сертифікат та влаштуватися до державних установ, чи перейти на вищу посаду.

Дванадцять столів, із них шість робочих місць – все аби вберегтися від коронавірусу, пояснив інструктор Станіслав Чабанюк. Кожному учаснику виділили по комп’ютеру та навушниках.

“Обов’язково потрібна гарнітура, оскільки один із етапів проходження тестування – є говоріння, яке розділяється на діалог та монолог. Та буде письмова частина”, — додав інструктор.

Олег Богуславський зайшов першим на екзамен. Чоловік хоче стати державним службовцем і працювати у податковій. На флешці тримає електронний підпис, щоб зайти до свого кабінету. До тестів готувався, а тепер спробує зібрати думки до купи: “Дуже тяжко, зараз я дуже хвилююся”.

Оксана Борейко в державному органі працює п’ятнадцять років. Сертифікат про володіння державною мовою потрібен йому, аби змінити посаду. Жінка поділилась, що часу на підготовку було мало та все ж, підготуватися встигла: “Є такі програмки – тренажери, де можна спробувати свої сили. Мову не можна не знати. Я закінчила українську школу, здавала державні екзамени державною мовою”.

Станіслав Чабанюк пояснив, що на іспити виділяється дві години. Ані списати, ані підглянути питання в інтернеті буде неможливо.

Людмила Піддубна зазначила, що за 120 хвилин майбутнім держслужбовцям треба буде показати свої вміння з чотирьох тем: культури мови, письма, читання та говоріння.

Чи успішно склали іспити учасники дізнаються через 14 днів. Сертифікат кожному має надійти до електронного кабінету.