29 червня 2019 року Черкаси долучаться до одного з наймасштабніших кінофестивалів України. Так у місті відбудеться фестиваль «Відкрита ніч. Дубль 22», що, маючи основний майданчик у Києві, транслює найновіші короткометражки одночасно на екранах у різних містах України й не лише. Захід організовують поспіль уже 22-й рік, аби сучасні українські митці кінематографа мали змогу поділитися своїми надбаннями, обмінятися досвідом і «поговорити» зі своїм глядачем. Уперше серед глядачів будуть і черкасці, яких запрошують до перегляду на площу ТЦ «Хрещатик-Сіті» вже цієї суботи о 21 годині.

Цьогоріч до участі у фестивалі «Відкрита ніч» надіслали 96 фільмів, основна ж програма заходу триватиме 6 годин. Глядачі матимуть змогу побачити фільмі у секціях: ігрова, документальна, анімаційна, позаконкурсна та ретроспектива. До них увійдуть 25 короткометражних фільмів, повідомляють організатори дійства.

– Я, власне, бажаю, щоб ось ці 6 годин програми фестивалю були наповнені фільмами, в яких був би різний імпульс – десь критичний, а десь і гумористичний чи сатиричний. Я зараз не кажу, що все має бути суцільно комедійним, але треба, щоб був інший посил, окрім цього декадансу, хоч він і дуже добре капіталізується на міжнародних кінофестивалях. Наша задача запропонувати глядачеві такі фільми, щоб людина не заснула і почула несподівані авторські аргументи. Ми здатні знімати різне кіно, й воно з’являється. І в цьому є дуже гостра потреба – вона з’явилася з того моменту, коли ми почали розширювати фестиваль. На «Відкриту Ніч» ми намагаємось не тягнути глядача до себе, а рухатися до нього. Організовуючи фестиваль 22-й рік поспіль, ми намагаємось слідувати нашій основній мені – розширювати контакти з глядачем, аби він дивився, розвивався і гордився, що у нас є власне кіно, – зазначає президент та арт-директор фестивалю Михайло Іллєнко.

Усі фільми, що братимуть участь у конкурсі, змагатимуться за дві фінансові нагороди. Головна нагорода фестивалю становить100 000 гривень, наданих Генеральним партнером Райффайзен Банком Аваль, і коштів, зібраних у «Фонді взаємодопомоги». Головного переможця фестивалю й приз розміром 100 000 грн визначатиме журі.

– Є кілька причин, чому потрібно прийти на фестиваль. Перша – це нагода провести незабутню літню ніч у колі рідних і друзів. Друга – доторкнутися до справді якісного кіно й поринути у світ мистецтва кінематографа у своєму місті. Відчути, що Черкаси – таки місто якісних культурних заходів. До всього глядачі на офіційних майданчиках фестивалю можуть узяти участь у голосуванні за переможця в номінації «Приз глядацьких симпатій», тож це вже навіть третя причина прийти 29 червня на площу ТЦ «Хрещатик-Сіті» дивитися круте кіно! Вхід на захід вільний, – наголошує співорганізаторка заходу у Черкасах Ірина Хорошаєва.