20 відсотків переселенців, які звертаються до поліклінік у Черкасах, обрали собі медика. Решта приходить до поліклінік без декларацій і їм не відмовляють, розповів Суспільному директор Департаменту охорони здоров’я міста Всеволод Кульчиковський.

Щодня до черкаської поліклініки №5 звертаються близько тридцяти переселенців, зауважив директор закладу Микола Тарасов. Також від початку повномасштабного вторгнення там працює кабінет видачі гуманітарної допомоги. Скористатися нею, а також порадами сімейного лікаря, можуть всі, хто приїхав до Черкас, аби врятуватися від війни: “Хтось приходить за якоюсь невеликою допомогою, а хтось втратив житло і планує залишатись у Черкасах. Вони отримують медичну допомогу, яку ми можемо надати”.

Інна одна із них. Жінка з Лисичанська, тепер тимчасово мешкає в сусідній школі з донькою. З її слів, як тільки приїхали, одразу почали шукати лікарів: “Далось взнаки переховування по підвалах Лисичанська. Та й доньці треба було отримати направлення. Ми без проблем зареєструвалися, тобто змінили свого сімейного лікаря”.

Часто переселенці скаржаться на тривогу, пояснив невропатолог Віктор Недуха. Лікар і сам переїхав з Ірпеня, коли його почали обстрілювати, а тепер допомагає іншим: “Я дивлюся, якщо неврологічний дефіцит, то призначається певне комплексне лікування, а якщо емоційний стан, то препарати, котрі поліпшують психічний стан”.

Переселенці можуть укласти декларацію з сімейним лікарем, перед цим отримавши статус внутрішньо-переміщеної особи.

Втім, скористатися допомогою будь-якого вузькоспеціалізованого лікаря люди з інших областей можуть і без декларацій, просто прийшовши до поліклініки, розповів керівник Департаменту охорони здоров’я Всеволод Кульчиковський.