З нагоди Дня факультету електронних технологій і робототехніки Черкаського державного технологічного університету на базі закладу відбувся Форум «Робототехніка в нашому житті», інформує управління освіти і науки Черкаської ОДА.

У рамках роботи Форуму гості, керівництво, викладачі та студенти закладу мали нагоду оглянути презентації кафедр факультету електронних технологій і робототехніки ЧДТУ та шкіл, що активно впроваджують вивчення робототехніки з використанням комплектів LEGO.

Зокрема, серед презентованих кафедрою приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій експонатів – мобільні автономні роботи; роботизований прототип людської руки (дана розробка може бути як автономно керованою, так і керованою людиною. При автономному керуванні роботизована рука реалізовуватиме функцію маніпулятора та буде виконувати дії за наперед заданою програмою. В іншому випадку роботизованою рукою можна керувати за допомогою біопотенціалів, які знімаються з м’язів передпліччя людини, до яких роботизована рука приєднується за допомогою дротів та електрокардіографічних датчиків); робот-художник (кресляр), який є універсальною системою для навчання студентів роботі на верстатах з числовим програмним управлінням; лазерний гравіювальний станок; сконструйований та запрограмований автономний дирижабль тощо.

blank – У 2018 році кафедра приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій вперше розпочала підготовку студентів спеціальності 151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології за новою освітньою програмою «Робототехнічні системи та автоматизація», отже попереду очікуємо на нові амбітні розробки та досягнення в напрямку робототехніки та автоматизації, – розповідають на факультеті електронних технологій і робототехніки ЧДТУ.

blank

Учні Черкаської гімназії №9 ім. О.М. Луценка, Золотоніської гімназії ім. С.Д. Скляренка, Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату увазі присутніх запропонували зібрані та запрограмовані з конструктора LEGO Education EV3 моделі роботів, а також представили свої досягнення в оволодінні робототехнікою.

Відвідувачі виставки мали нагоду не лише оглянути представлені експонати, але і випробувати власні сили в робототехніці, взявши участь у змаганнях роботів «Сумо».

blank

У роботі Форуму «Робототехніка у нашому житті» взяли участь голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль, начальник управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації Валерій Данилевський, ректор ЧДТУ Олег Григор, декан факультету електронних технологій і робототехніки Артем Гончаров, керівник компанії «Інноваційні Освітні Рішення», «ПРОЛЕГО» Оксана Стоєцька, голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко, голова Черкаського обласного об’єднання організацій роботодавців Борис Райков, представники бізнесу – партнери ЧДТУ.

Звертаючись до присутніх, Юрій Ткаченко відзначив результати реалізації проекту щодо впровадження вивчення робототехніки на Черкащині, адже нині область є лідером за кількістю створених команд, що беруть участь не тільки у всеукраїнських, але й міжнародних змаганнях.

blank

Також очільник області сформулював пріоритетні поточні завдання, а саме: збільшення кількості команд з робототехніки у закладах освіти;створення найкращої лабораторії з робототехніки в ЧДТУ; підтримка STEM-освіти; створення спільно з підприємцями центру старт-апів для молоді Черкащини.

Протягом заходу відбулася презентації компанії «Джейбіл Україна», інжинірингової школи «Ноосфера».

Також слово мав учитель історії, тренер команди Kiborgs.UA Черкаської гімназії № 9 ім. О. М. Луценка Андрій Стецюк, який поділився досвідом упровадження вивчення робототехніки у школі та висловив свої міркування щодо подальшого розвитку цього напрямку освіти.

blank

Під час заходу відбулася важлива подія для розвитку робототехніки в регіоні – підписання Меморандуму про співпрацю між Черкаською облдержадміністрацією і громадською організацією «Міжнародна організація “Інноваційні освітні технології» та підписання Договору про співпрацю (Черкаське обласне об’єднання організацій роботодавців –голова – Борис Райков, ректор ЧДТУ – Олег Григор, управління освіти і науки ОДА– начальник Валерій Данилевський).

Урочистою частиною заходу стало вручення відомчих відзнак Міністерства освіти і науки України працівникам університету та Подяк ЧДТУ керівникам загальноосвітніх закладів Черкащини, що стали учасниками Форуму.

blank

У продовження заходу відбувся святковий концерт до Дня факультету електронних технологій і робототехніки та воркшоп «Процес ремонту електронних друкованих плат та використання принципів бережливого виробництва для вдосконалення інженерних процесів».