Єдиний соціально-інтеграційний хаб «Черкаси – твоє місто» розпочав свою роботу в обласному центрі. Його за ініціативи міського голови відкрили в приміщенні колишнього комітету самоорганізації населення «Лісовий». Центр має на меті об’єднати внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток у Черкасах, допомогти їм адаптуватися й соціалізуватися у нашій громаді. Інформує пресслужба міської ради.

Із початку повномасштабної війни Черкаси тільки за офіційними даними прихистили майже 30 000 внутрішньо переміщених осіб. Люди продовжують приїжджати. І поруч із вирішенням першочергових матеріальних потреб та житла їм потрібен простір для спілкування й самореалізації.

Ідея створення хабу з’явилася після проведення інтеграційної платформи «Черкаси – твоє місто», яка відбулася у вересні.

За підтримки Черкаського міського голови Анатолія Бондаренка та депутатів Черкаської міської ради проєкт реалізував департамент соціальної політики.

У приміщенні, де розташувався хаб, зроблено ремонт, облаштовано кімнату психолога, дитячу кімнату, зону для коворкінгу та дві кімнати для інтерактивних зустрічей, встановлено меблі й техніку.

Новостворений хаб допоможе об’єднати внутрішніх переселенців,  інтегруватися у нашу громаді, знайти можливості для працевлаштування, перекваліфікації, навчання та організації дозвілля. Серед напрямків діяльності хабу – психологічна допомога людям, які оселился в Черкасах, осіб з інвалідністю, членів сімей загиблих захисників і захисниць та інших найбільш вразливих категорій.

У відкритті та першій робочій зустрічі хабу взяли участь заступниця міського голови Черкас Марина Гаркава та представники низки громадських організацій, які опікуються питаннями ВПО. Під час зустрічі обмінялися пропозиціями про подальшу співпрацю.

«Нічого для нас без нас – цей вислів є одним із основних у роботі з внутрішньо переміщеними особами в Черкасах, – відзначила Марина Гаркава. – І люди, які знайшли прихисток у Черкасах, стали додатковим потенціалом для нашого міста. Тож наше головне завдання сьогодні – дати можливість новим черкасцям стати на ноги, реалізувати себе як особистість, аби кожен відчував себе потрібним нашому місту й державі. Адже Україна –  наш спільний дім. Тому ми маємо об’єднуватися, допомагати одне одному».

«Головне – наповнити цей хаб роботою, – сказав на зустрічі радник з питань ВПО в Донецькій області, консультант проекту Ради Європи Олександр Ворошков. – Тому пропонуємо розробити стратегію співпраці, зокрема, створити консультативно-дорадчий орган при міській раді, куди би увійшли внутрішньо переміщені особи. Ми надзвичайно вдячні міській владі Черкас за підтримку в скрутний момент нашого життя, тому готові співпрацювати, аби разом покращувати життя внутрішніх переселенців та усіх жителів Черкас».

Запропонували надалі залучити представників громадських організацій  Черкас та учасників інших інтеграційних хабів, які нині діють у нашому місті. Також шукатимуть різні форми роботи з молодими людьми із числа внутрішніх переселенців, котрі приїхали до Черкас та літніми людьми, яким треба особлива увага й піклування на новому місці.