У Черкасах творча інтелегенція вшанувала пам’ять поета Василя Симоненка. Про це на Фейсбуці повідомила поетеса Валентина Коваленко.

“Разом із письменниками: головою Черкаської НСПУ В. Поліщуком, симоненкознавцем В. Пахаренком, цьогорічною лауреаткою премії ім. В. Симоненка Л. Тараненко) та бібліотекарями юнацької бібліотеки ім. В. Симоненка черкаські народнорухівці навідали місце вічного спочинку «витязя української поезії» Василя Симоненка та зібралися в різдвяне коло біля пам’ятника Василеві. Сьогодні йому виповнилося б 84 роки.

blank

Поклонилися шанувальники духовного спадку Шевченкового краю і славним нашим – Миколі Негоді й Василеві Захарченкові, і Григорію Білоусу, і Майї Фроловій, і Петру Жуку, і Петру Линовицькому…

Калина, квіти, читання високої Симоненкової поезії, щирі спогади і щирі сподівання на вимріяну Поетом українську Україну. І неперебутня любов до творця-правдолюбця, який виколосився у Черкасах і в добротного журналіста, і в самобутнього поета, і в потужного громадянина. 

blank

Тут, на Черкащині, на жаль, комуно-радянська влада спинила його життєву ходу, знищивши фізично. 

Пригадуєте його:

Як не крути,
На одне виходить,
Слід би катюгам давно зазубрить:
Можна прострелити мозок,
Що думку народить,
Думки ж не вбить!

blank

Василь навічно став символом боротьби за рідну землю, залишивши нам поетичний літопис українського села. Шкода, що ні представники міської, ні обласної влади не знайшли бодай 10 хвилин для пошанування Поета. І це для них природньо…” – зазначила Валентина Михайлівна.