В останній день травня поточного року у Черкасах зареєстрували випадок сказу безпритульного собаки. Його відловили на території Головного центру підготовки особового складу державної прикордонної служби України ім. генерал-майора Ігоря Момота. Лабораторні дослідження провела  Черкаська регіональна державна лабораторія  Держпродспоживслужби.

Фахівці Черкаського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в області та міської державної лікарні ветеринарної  медицини  у Черкасах провели комплексне епізоотичне та епідеміологічне обстеження осередку сказу. Відтак неблагополучною щодо сказу визнано зону, обмежену територією Головного центру підготовки особового складу державної прикордонної служби України ім. генерал-майора Ігоря Момота. Загрозливою зоною щодо сказу визначено території, що належать Руськополянській ОТГ з селами та Свидівоцькій сільраді з сільськогосподарськими та мисливськими угіддями.

Черкаське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в області ініціювало проведення засідання постійної надзвичайної протиепізоотичної комісії Черкаської міської ради.

Фахівці Черкаського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в області закликають містян, які останнім часом мали контакти з безпритульними тваринами або стали жертвами їх агресії, негайно звертатися у травмпункт «Третьої Черкаської міської лікарні швидкої медичної допомоги». Якщо з безпритульними тваринами контактували діти, – у травмпункт Черкаської обласної дитячої лікарні.

Важливо також проводити щорічні щеплення проти сказу домашнім тваринам. Консультацію можна отримати за адресою:  м. Черкаси, вул. Небесної Сотні, 133 або по телефону 63-49-92 (Черкаська державна лікарня ветеринарної медицини).

Довідка: Сказ – гостре інфекційне захворювання, яке передається від хворих тварин людям через укуси, подряпини чи ослинення. Захворювання завжди закінчується смертю хворого.

Збудник хвороби – вірус, дуже нестійкий у навколишньому середовищі – його швидко інактивують прямі сонячні промені, нестійкий до високої температури, а при кип’ятінні гине відразу.

Джерело збудника – хворі тварини, які вірус виділяють зі слиною. Головну роль джерела і резервуару інфекції відіграють дикі м’ясоїдні тварини та гризуни, популяції яких зростають з кожним роком. Захворювання поширене на всіх континентах.

Основний шлях проникнення вірусу в організм – пошкодження шкіри внаслідок укусів, подряпин, а також ослинення старих ран.

Тривалість інкубаційного  періоду залежить від локалізації укусу (обличчя, шия, нижні або верхні кінцівки, тулуб).

Клінічні ознаки сказу в усіх видів тварин в основному подібні. Незвичайна чи агресивна поведінка тварин майже завжди є ознакою хвороби. У них відзначається дратівливість, вони можуть забиватися в темні кути, не реагують, коли їх кличуть, можуть ковтати неїстівні предмети, пізніше розвивається водобоязнь. При прояві клінічних ознак захворювання лікування не ефективне. У слині хворих на сказ тварин за 10 днів до початку клінічних симптомів захворювання міститься збудник сказу. Якщо Вас покусала тварина чи слина хворої тварини потрапила на шкіру чи слизові оболонки, слід негайно промити рану проточною водою з простим (господарським) милом та терміново звернутися до лікувально-профілактичного закладу.

Єдиним захистом від хвороби є антирабічні щеплення. Для  імунізації застосовують  антирабічну вакцину та імуноглобулін, які використовуються у відповідності до діючих нормативних документів. Імуноглобулін додатково призначається при тяжких укусах.

Спеціалізована антирабічна допомога в м.Черкаси  надається цілодобово:

 – дітям – у травмпункті КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня» за адресою: м. Черкаси, вул. 30 років Перемоги, 16;

– дорослим – у травмпункті КНП  «Третя Черкаська  міська лікарня швидкої медичної допомоги» за адресою: м.  Черкаси, вул. С.Кішки, 210.

Якщо тварина, яка покусала людину, має господарів, то її слід ізолювати і тримати прив’язаною для того, щоб спеціалісти ветеринарної медицини мали змогу спостерігати за станом її здоров’я протягом 10 діб з моменту укусу. Якщо тварина залишається здоровою та живою, лікування людям не призначається або в подальшому скасовується.