На сьогодні в інфекційній лікарні Черкас перебуває двоє дорослих, хворих на грип, 11 пацієнтів із пневмонією, серед яких двоє дітей. Щодо коронавірусної інфекції, то з підозрою на COVID-19 в інфекційній лікарні наразі перебуває 7 дорослих пацієнтів. Про це інформує міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

“Сподіваймося на те, що епідеміологічна ситуація в нашому місті завдяки вчасному впровадженню заходів карантину і надалі буде стабільною і контрольованою. Тому дякую всім за дисципліну, самоорганізованість і терпіння. Нелегко зараз усім, але тільки сумлінне дотримання обмежувальних заходів дозволить стримати епідемію. Зі свого боку хочу ще раз запевнити, що станом на сьогодні місто готове до можливого поширення епідемії. Маємо достатню кількість засобів захисту для медиків і достатню кількість апаратів штучної вентиляції легень. Однак ні на мить не припиняємо працювати в напрямку подальшого забезпечення лікувальних заходів міста і його працівників усім необхідним”, – запевнив Бондаренко.

Щодо підозр на коронавірус, то, як уточнює директор департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Олег Стадник, всі лабораторні тести, взяті напередодні, негативні. Негативний тест і у вагітної, яка госпіталізована в міський пологовий будинок.

Стадник також поінформував, над чим зараз працюють черкаські медики:

  • з появою тестів в лабораторному центрі зіштовхнулись із проблемою відсутності у них аплікаторів з пробірками для матеріалу. Терміново знайшли постачальника. Планують купити.
  • напружують швидкі тести на коронавірус і на грип – угоду уклали, гроші проплатили, тестів поки що не має. Можливо, у когось є коробка тестів – лікарі просять поділитися.
  • моніторять ринок медичного обладнанння. Екс-губернатор Юрій Ткаченко дав координати фірм у Європі. Медики зв”язувались із містом в Китаї, з яким міський голова з делегацією налагоджував взаємовідносини – є позитивні речі.
  • вчора Стадник мав розмову з міським головою. Суть – пошук грошей у міському бюджеті. Паралельно працює Фонд і бізнес.
  • по обладнанню, на яке виділили гроші із резервного фонду інфекційній лікарні: йде на майданчику переговорна процедура.
  • те що тривожить: у Тернопільскій області 6 медиків інфіковано на коронавірус. Один медик перебував на ШВЛ. Заклади різні.

“Загалом серед медиків по Україні інфіковано вже 12 хворих. Тернопіль – регіон, який традиційно поставляв емігрантів за кордон. Навіть у сім”ї мого батька були родичі, які емігрували в різні часи до Канади. Тому ведемо супровід прибулих із-за кордону. Попри потрачені зусилля, частина телефонів, які залишали ці люди на кордоні, не є дійсними. Жити в Європі, виявляється, це не бути європейцем по духу”, – відзначає Стадник.

За даними ЦГЗ, станом на 10:00 27 березня в Україні 218 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 5 летальних, 4 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 62 нові випадки.