У Черкасах із кожним днем все більше людей отримують підтвердження діагнозу COVID-19. Порівняно з попереднім тижнем кількість хворих збільшилася на 87%, розповіла Суспільному директорка міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна.

Нині на стаціонарному лікуванні перебувають 72 містян, із них 19 дітей.

Вікторія Коваленко трирічного сина привезла до інфекційної лікарні з підтвердженим діагнозом COVID-19 та з температурою під 40 градусів. За день злягла і сама, чоловік перехворів вдома, розповіла вона.

“Вадимчик ще до того, як нас поклали в лікарню, почав хворіти. Але були такі симптоми, що вже треба було швидку викликати. Ми гуляли по ТРЦ, по Черкасах гуляли, по магазинах гуляли. Хтозна-де, скрізь може бути (ред. – могли заразитися).

За словами Вікторії, їм із сином пощастило. В лікарні вони провели менш як тиждень і вже готуються на виписку.

Натомість в реанімації вільних ліжок вже немає, розповів завідувач відділення Олександр Шиленко. Найчастіше його пацієнтами стають люди з важкими супутніми хворобами. Їхній вік при цьому – не критерій.

“Дуже підступна хвороба, за якої у хворого залишаються ризики померти”, – пояснив завідувач реанімаційного відділення.

За словами лікаря, з часом коронавірус втрачає свою агресивність і шанси одужати зростають. Враховуючи досвід попередніх років, вони готові до будь-яких сценаріїв. Ліжковий фонд реанімації можуть збільшити вчетверо. Але динаміка захворюваності на оптимістичні прогнози не налаштовує, пояснила виконувачка обов’язків завідувача приймально-діагностичного відділення Анна Безносюк.

“Захворюваність у нас стрімко збільшується. Особливо це помітно не тільки серед дорослих, а й дітей. Діти молодшого віку: частіше це дошкільнята. У них симптоми схожі з ГРВІ, якихось особливостей немає при коронавірусній інфекції”.

Нині міська інфекційна лікарня залучила додатковий ліжковий фонд тимчасового стаціонару, який розгорнули на базі пологового будинку під час попередніх епідемій. Там лікування отримують 36 пацієнтів, повідомила головна лікарка закладу Світлана Волгіна. Початок нової хвилі COVID-19, за її словами, черкаські інфекціоністи зустрічають у всеозброєнні. У пригоді стали запаси, які лікарня зробила ще на початку повномасштабного вторгнення.

“Рекомендації кожному лікувальному закладу були такі, щоб ми зробили запаси ліків, засобів індивідуального захисту і всіх інших витратних матеріалів, які необхідні для лікування пацієнтів. Запаси, які ми робили, пов’язані з коронавірусом, з воєнними діями, вони нам дають змогу повноцінно забезпечувати пацієнтів лікуванням, зокрема противірусними препаратами”, – розповіла головна лікарка міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна.

Додатковий медичний персонал, за її словами, інфекційна лікарня добирає за потреби. Механізми відпрацювали протягом попередніх епідсезонів.