На початку липня стало відомо, що більша частина споживачів тепер отримує газ від державної компанії «Нафтогаз України». Як заявили в компанії, більшість постачальників газу не могли виконувати своїх функцій в умовах воєнного стану. І щоб люди не залишилися без енергоресурсу, клієнтів автоматично перевели до них, розповідає газета “Вечірні Черкаси“.

 — 5 липня оператор газотранспортної системи України переніс усі відбори газу побутових споживачів ТОВ «Уманьгаззбут» і ТОВ «Черкасигаззбут», починаючи з травня, на ТОВ «Газопостачальна компанія Нафтогаз України», — каже заступник начальника управління, начальник відділу енергетики департаменту інфраструктури Черкаської ОДА Владислав Черній. — Таким чином усі споживачі Черкаської області, які були клієнтами ТОВ «Черкасигаззбут» та «Уманьгаззбут» стали клієнтами «Нафтогазу України». Перехід відбувається автоматично, тож споживачі гарантовано отримуватимуть газ. Ніяких труднощів, черг та інших бюрократичних складнощів при переході не буде.

Компанія пропонує один із найнижчих тарифів за тарифним планом «Фіксований» – 7,96 гривні за кубометр (з ПДВ, але без урахування транспортування). Він діє до 1 травня 2023 року. Оплачувати рахунки треба до 25 числа місяця, що йде за розрахунковим. Для споживачів, які розраховуються раніше, діє знижка. Так, оплачуючи газ до 15 числа в особистому кабінеті або чат-боті , одержуєте знижку 1%.

— Не думаю, що в споживачів виникнуть якісь труднощі у зв’язку з переходом до нового постачальника, — каже міський голова Кам’янки Володимир Тірон. — Зрештою, нічого особливого не сталося. Просто з ринку прибрали зайвих посередників. Для чого вони були потрібні, якщо свого газу не мали, а купували в того ж «Нафтогазу»? Тепер кожен споживач матиме змогу купувати безпосередньо у видобувної компанії і не платити посередникам. На мою думку, це очевидний плюс.

Селищний голова Катеринополя Володимир Коваленко  ще з минулого року користувався послугами «Нафтогазу».

— Ще минулого року моя родина вибрала в якості постачальника газу національну компанію «Нафтогаз України», — каже Володимир Андрійович. — Відтоді і до сьогодні ніяких проблем я не мав. Щодо комунальних закладів освіти й охорони здоров’я, то лікарня в нас давно переведена на тверде паливо, й минулого року ми зекономили понад 300 тисяч гривень. Газом опалюємо лише кілька шкіл і селищну раду. «Нафтогаз» продаватиме газ найдешевше в країні й тут узагалі не має виникнути ніяких проблем.

У Тальному освіті й лікарням газ теж постачає «Нафтогаз».

— Ми ще з минулого року перейшли на постачальника «Нафтогаз України», —  каже міський голова Василь Сідько. — З населенням, думаю, всі переходи відбудуться так же легко в автоматизованому режимі. Принаймні якихось черг чи ажіотажу у зв’язку зі зміною постачальника газу я не спостерігаю.

Платіжок за червень черкащанам поки що не принесли, однак тим, хто оплачує послугу онлайн, приміром, у Приват24, вже прийшло попередження про зміну постачальника.

Кожен новий клієнт має отримати номер особового рахунку, кажуть у «Нафтогазі». Для цього необхідно перейти в чатбот GASUA у Viber, Telegram або у Facebook Messenger та ввести ЕІС-код (16 символів). EIC — це персональний газовий номер об’єкта газопостачання, який складається з 16 символів (латинських літер та цифр). Його можна знайти в особистому кабінеті, контакт-центрі вашого облгазу або в рахунку за розподіл чи постачання газу. Після отримання особового рахунку ви можете зареєструватися в особистому кабінеті my.gas.ua. Там можна отримати та оплатити рахунок, завантажити довідку про пільги та субсидії, отримати акт звірки тощо.

Варто також знати, що при зміні постачальника газу всі пільги та субсидії зберігаються автоматично. Їх підтягнуть у платіжки від нової компанії. Тож ходити для вирішення цих питань нікуди не потрібно.

Що робити, якщо є борг або переплата?

Незважаючи на те, що споживача обслуговує інша компанія, договір з попереднім постачальником залишається чинним, доки клієнт повністю не розрахується за спожитий газ. Тобто він отримуватиме рахунки від двох постачальників: від старого – з наявним боргом і від нового – за газ, спожитий у попередньому місяці. Найкращий спосіб вирішити питання з боргами – оформити договір реструктуризації боргу.

Є ж і інша ситуація. Значна частина споживачів із великим запізненням дізналася про те, що стали клієнтами «Нафтогазу». Хтось навіть встиг розрахуватися за газ зі старим постачальником. На жаль, взаємозарахування цих грошей між підприємствами неможливий. Споживач повинен сам подбати про повернення власних грошей, і цей процес потребуватиме певних зусиль.

Кому подавати показники?

Зміна постачальника газу не змінює терміни та способи подання показників лічильника: для коректних розрахунків їх треба надсилати з 1 по 5 число щомісяця «Черкасигазу», через особистий кабінет або по телефону.  Також оператору ГРС треба платити за транспортування (розподіл) газу.

Корисні телефони

Номери контакт-центру «Нафтогазу»: (066)-300–2-888; (098)-300–2-888; (093)-300–2-888.