Апарат для зварювання тканин передали Черкаській обласній дитячій лікарні, про це Суспільному розповів головний лікар Микола Кондрацький. Цей прилад допоможе проводити малотравматичні операції у дітей за коротший термін.

Завідувач хірургічним відділенням Анатолій Шкляр пояснив, що у лапіраскопічній операційній Черкаської обласної дитячої лікарні проводять малоінвазивні операції на органах черевної порожнини у дітей – це такі хірургічні втручання, під час яких тканини травмуються мінімально.

Лікарні передали спеціальний апарат для зварювання біологічних тканин. Зі слів Анатолія Шкляра, закладу він необхідний, бо скорочує витрати часу на проведення операцій, зменшує ризик післяопераційних кровотеч та перебування пацієнта на операційному столі:

“Наведу конкретний приклад: така операція займає ручної роботи близько 4-5 годин, то тепер така робота може бути виконана від двох з половиною до трьох годин”.

Цей прилад – вітчизняна розробка інституту електрозварювання, автором якої є Борис Патон, розповів директор компанії-виробника Дмитро Кункін.

Прилад придбали завдяки програмі “Спільнодія Черкащини”, якою опікується Черкаська агенція регіонального розвитку, зауважила її керівниця Любов Ропало.

Голова громадської організації “Молодіжна Черкащина” Вікторія Феофілова розповіла, що у конкурсі перемогли чотири медзаклади. Черкаська обласна дитяча лікарня першою отримала гроші та придбала прилад для зварювання тканин.

Зі слів головного лікаря дитячої обласної лікарні Миколи Кондрацького, апарат коштував двісті тисяч гривень. Нині лікарі-хірурги змогли його протестувати. Печінка та серце на столі – телячі.

За словами лікаря-хірурга Сергія Виноградова, цей апарвт значною мірою полегшить лікарську роботу. Відтак поменшає ручної роботи, буде менше прошивання й перев’язкок.