У Черкаській міській інфекційній лікарні облаштовують реанімаційне відділення, щоб лікувати 75 важкохворих. Нині допомогу можуть надавати 42. Про це розповіла директорка закладу Світлана Волгіна.

Чотири тижні тут не приймали пацієнтів, займалися санітарною обробкою. Нині готуються до другої хвилі коронавірусу.

Безпека персоналу перш за все – говорить медсестра Олена Алєксеєва. Тож перед тим, як потрапити до “брудної” зони, кожен має вдягти спеціальне “медичне обмундирування”. Розповіла, що вже не так дискомфортно, тому що звикли:

«Здоров’я пацієнтів – те, що зараз турбує найбільше. Кожен потребує не лише медичної уваги, а й звичайної людської підтримки», – цитує Олену «Суспільне».

Нині в боксах – 17 пацієнтів, восьмеро із них у тяжкому стані. Вони отримують оксигенотерапію, розповіла завідувачка інфекційного відділення Ніна Романенко:

“Тяжкі належать до групи ризику, бо мають супутні патології: є онкохворі, з цукровим діабетом, із захворюванням серцево-судинних систем”.

В країні інфекційним лікарням держава не приділяла необхідної уваги – зазначила директорка закладу Світлана Волгіна. Зараз в закладі шість ШВЛів. Всі їх придбали коштом місцевої влади, спільно з обласною, допомагають, каже, і доброчинці.

“Є такі ШВЛ, які виділені з держрезерву, вони портативні, їх зараз два. Тобто це такі, які ми можемо перенести. Або використати, коли хворий транспортується з однієї лікарні в іншу”, – розповіла Волгіна.

Медичних препаратів і засобів індивідуального захисту в лікарні вистачає. Хотілося, аби люди більше дбали про власну безпеку. Тоді б використовувати все те, чим зараз заповнений склад лікарні, не довелося, додала Ніна Романенко:

“Частина людей взагалі не вірить в існування вірусу. Але є збудник, є вірус, ми його лабораторно підтверджуємо, бо є хвороба від якої люди помирають”.

Прогнозовані синоптиками похолодання і нехтування карантинним режимом, зауважила Світлана Волгіна, сприяють стрімкому поширенню коронавірусу. Тож, зараз заклади першої хвилі починають додаткову підготовку. Коли в лікарні буде добудована реанімація, буде 75 ліжок для таких хворих, розповіла директорка.