Черкаському археологічному музею не вистачає приміщення аби розмістити всі артефакти. Про це Суспільному розповів керівник установи, археолог Михайло Сиволап.

Нині у фондах зберігається шістдесят тисяч експонатів. Та їх містяни побачити не можуть, бо для них немає площі. У музеї представлені пам’ятки різних епох, найстаршим понад сто тисяч років. Та, за словами Михайла Сиволапа, це лише частина знахідок: “У нас тільки описаних близько 12 тисяч експонатів. А не описаних більше 50 тисяч. А в експозиції лише близько півтори тисячі експонатів. Вже зараз ми б могли розширити її вдвічі, або й втричі”.

Приміщення, де зберігаються археологічні фонди, знаходиться окремо. В кожній із коробок – знахідки із різних регіонів Середньої Наддніпрянщини. Їх теж можна було б експонувати, але місця в музеї немає.

“Є горщики, які просто не вміщаються – скіфські, трипільські. Торік у гончарному горні в центрі Черкас знайшли горщики, проте свого часу вони досі чекають у фондах. Ці горщики суто черкаські. Ніхто ніколи не бачив горщики 18 століття – їх просто не збереглося”, – зазначив Михайло Сиволап.

За словами директора, найкраще приміщення для музею – колишній будинок грабаря Майбороди: “Це пам’ятка архітектури, тож нормально, якщо музей розташовуватиметься в історичній будівлі. Можна і в сучасних, спеціально для них збудованих – таких, як краєзнавчий музей – але поки що нам це не світить. Ми будемо щасливі переселитися в той будинок, аби тільки швидше”.

За п’ять років існування музею, це історичне приміщення йому так і не передали. У регіональному відділенні Фонду держмайна повідомили, що будівля належить Міністерству охорони здоров’я та перебуває в оренді.

Як розповіла керівниця департаменту економіки та розвитку Черкас Ірина Удод, у міській раді приміщення колишнього маєтку Майбороди планують взяти на баланс міста.

“Нині вже підготували проєкт рішення сесії Черкаської міської ради і це питання внесено в порядок денний на 29 липня. Ця робота проводиться вже тривалий час переписка із Прем’єр-міністрами, з міністерством з народними депутатами”, – зазначила вона.

Після ухвалення рішення, черкаська міська рада має звернутися до Міністерства охорони здоров’я, аби почати процес передачі приміщення у власність міста. За словами Ірини Удод, після початку процедури, терміни залежатимуть від міністерства.