У ПАТ «Черкасиобленерго» підвели підсумки роботи за перше півріччя 2020-го року. Під час загальної наради за участі керівного складу Товариства було проаналізовано показники роботи ПАТ «Черкасиобленерго» за звітний період та окреслено подальші кроки. 2020-й рік із пандемією коронавірусу та кількома місяцями карантину вніс свої корективи у діяльність кожного департаменту та структурного підрозділу Товариства. Підприємству довелося змінити формат спілкування зі споживачем, а для працівників Товариства створили всі умови для безпечного виконання своїх обов’язків.

– Незважаючи на пандемію та карантин, наше підприємство продовжувало безперервно працювати та стабільно забезпечувати електроенергією жителів області та соціально важливі об’єкти інфраструктури Черкащини, також ми не припиняли реалізацію запланованих на цей рік робіт. У минулому році ми досягли гарних результатів. Тримаємо темп і цього року. Ми впевнено крокуємо шляхом сталого розвитку, всупереч обставинам, і це означає, що колектив згуртований і чітко розуміє  мету та поставлені на цей рік завдання,  – зазначив голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук.

blank

Про технічний стан електромереж Товариства доповів директор технічний ПАТ «Черкасиобленерго» Володимир Заврін. Він зауважив, що пандемія коронавірусу та карантин із тих чи інших причин не дозволили виконати всі заплановані роботи в повному обсязі. Однак попереду ще два квартали, тому є можливість надолужити та провести всі необхідні роботи по заміні опор, ремонтах та розчистці ліній електропередачі тощо.

– За перше півріччя 2020-го року було проведено ремонтні роботи, затверджені Програмою ПАТ “Черкасиобленерго”. Щодо розчистки трас повітряних ліній, то за звітний період їх було виконано майже на 100% від запланованого, – зазначив Володимир Заврін.

При цьому додав, що в компанії продовжується робота по впровадженню договірних взаємовідносин із надавачами телекомунікаційних послуг, що використовують для розміщення телекомунікаційних мереж опори повітряних ліній електропередачі ПАТ «Черкасиобленерго».

Директор комерційний Ігор Дмитрієв доповів про стан реалізації послуг, оплати за розподіл, оплати реактивної складової електроенергії та стягнення заборгованості.

– Щодо стану розрахунків за послуги з розподілу електричної енергії, то враховуючи ті умови, в яких ми опинилися – карантин, обмежувальні заходи – в цьому напрямку ми спрацювали досить непогано, – зазначив він.

Також він прозвітував про стан оплати актів про порушення, зауваживши, що наразі немає жодного безконтрольного акту, по кожному є певне рішення. Відповідно, спостерігається приріст рівня оплати таких актів.

blank

Крім того, він поінформував про проведення робіт із контрольних оглядів точок обліку юридичних споживачів. За його словами, РЕМ систематично працюють із боржниками. За підсумками першого півріччя цього року, найкращі показники комерційної діяльності продемонстрували Канівський, Маньківський і Лисянський РЕМи.

Уповноважений з питань відповідності ПАТ “Черкасиобленерго” Валерій Колесніков розповів, що у I півріччі 2020 року Товариством виконано вимоги постанови НКРЕКП в частині забезпечення різного місцезнаходження (адрес) структурних підрозділів ПАТ “Черкасиобленерго” та ТОВ “Черкасиенергозбут”. Загалом, зауважив він, Товариство дотримується програми відповідності та виконує всі наявні вимоги.

– Те, що залежало від компанії, виконано. І позитивні показники діяльності Товариства досягнуті без порушень чинного законодавства, – зазначив Валерій Колесніков. – Порушень щодо дискримінації компаній-постачальників теж не було.

Директор з інформаційних технологій та зв’язку Олексій Шевченко у своїй доповіді окреслив, як розвиваються інформаційні ресурси Товариства. За його словами, протягом звітного періоду здійснювалось доповнення сервісних можливостей «Особистого кабінету з приєднання споживача» з використанням даних ПК “Дебет+”. Крім того, заплановано розширення сервісів кабінету замовника, які повинні забезпечувати можливість здійснення електронного документообігу на всіх етапах приєднання з використанням кваліфікованого електронного підпису ЕЦП.

blank

– Загалом, ведеться постійна робота над вдосконаленням Особистого кабінету споживача. Додалося набагато більше позицій, контрольних дат та можливість споживача їх контролювати. Все робиться згідно наявних вимог. В той же час, продовжується розробка системи автоматизованої публікації відомостей про аварійні відключення на корпоративному сайті ПАТ «Черкасиобленерго. Крім того, проводиться підготовка до виконання комплексу робіт з реорганізації комп’ютерної та телефонної мереж, а також оновлення парку комп’ютерної техніки в Уманських енергетичних мережах, – розповів Олексій Шевченко.

Також він повідомив, що у 1-му півріччі цього року завершено комплектацію контролерів та інспекторів всіх районів електричних мереж планшетами, а також завершено розробку та впроваджено в роботу “Кабінет Інспектора”, призначений для віддаленого обслуговування юридичних споживачів Товариства. У порівнянні з І півріччям 2019 року майже на 50% збільшилася кількість показів, переданих через електронні системи. В першу чергу такі дані пояснюються тим, що з середини квітня було введено оновлене програмно-апаратне забезпечення кол-центру і відповідно збільшилася пропускна здатність. Також за цей період було значно покращено та спрощено меню самообслуговування абонентів, які телефонують до кол-центру Товариства. Зокрема, в першу чергу було поставлено звернення, що стосуються ситуацій, які загрожують життю та здоров’ю людей, також окремим пунктом винесено звернення про аварії. Таким чином, споживач може швидше повідомити про ту чи іншу загрозливу ситуацію.

Також він наголосив на тому, що під час карантину у структурних підрозділах було додатково встановлено відеодомофони, з допомогою яких працівники взаємодіяли зі споживачами. Надалі планується організувати систему контролю для диспетчерів, аби вони мали змогу отримувати звернення в нічний час у разі виникнення аварійних ситуацій.

blank

Водночас, наголосив Олексій Шевченко, службою ІТ заплановано здійснення докорінного оновлення програмного забезпечення.

Директор з інвестицій та перспективного розвитку ПАТ «Черкасиобленерго» Олександр Бращенко розповів, що станом на сьогоднішній день тривають роботи з актуалізації Плану розвитку системи розподілу Товариства на період 2020-2025 років, а також формування Інвестиційної програми на 2021 рік для подальшого погодження з Держенергонаглядом, НЕК “Укренерго” та Міністерством енергетики України. Як зауважив Олександр Бращенко, План розвитку Товариства можна назвати “колективним продуктом”, адже при його розробці було враховано побажання всіх структурних підрозділів. Звісно, абсолютно всі потреби в ньому прописати неможливо, тому були включені найактуальніші та найбільш затребувані зміни. Водночас, при формуванні Плану розвитку були розроблені заходи, спрямовані на перспективи подальшого розвитку підприємства з позитивною динамікою. Це комплексний підхід, спрямований на технічний розвиток, реконструкцію та модернізацію електричних мереж та технічне переоснащення обладнання. Також до Плану розвитку внесені заходи зі зниження нетехнічних витрат електричної енергії, що зменшать витрати та покращать рівень обслуговування споживачів, – наголосив Олександр Бращенко.

blank

Головний бухгалтер ПАТ «Черкасиобленерго» Світлана Кульбашна розповіла, що за це півріччя Товариство працювало із прибутком. Динаміка загалом позитивна, 100% сплата поточних узгоджених податкових зобов’язань. Директор з економіки та фінансів ПАТ «Черкасиобленерго» Сергій Рябцев коментував фінансово-економічний стан на підприємстві.

– Загальний обсяг сплачених за цей період податків у 1,8 рази більше, ніж за аналогічний період 2019 року. Також суттєво збільшилося фінансування інвестиційної програми та капітальних ремонтів, – прокоментував Сергій Рябцев.

У 2019 році продовжилися ремонти приміщень відокремлених структурних підрозділів. Також триває оновлення автопарку Товариства. Про це розповів директор виконавчий ПАТ «Черкасиобленерго» Петро Косякевич. Разом із тим, у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби, у надзвичайних умовах довелося працювати в цьому році адміністративно-господарській службі.

– У зв`язку з введенням карантину, значні сили було кинуто на придбання дезінфекційних і антисептичних засобів, засобів особистої гігієни і індивідуального захисту, одноразових масок, термометрів. Техпрацівниці постійно проводили наскрізне провітрювання приміщень та вологі прибирання із використанням дезінфекційних засобів, – розповів Петро Косякевич.

 

Крім того, тривали заплановані технічні ремонти, техогляди та розчистки повітряних ліній електропередачі. Також продовжено оновлення автопарку Товариства. Зокрема, було придбано новий автомобіль Great WallWingle 6, який дістався Звенигородському РЕМ за перемогу в огляді-конкурсі виробничих бригад структурних підрозділів. Директор з охорони праці та пожежної безпеки ПАТ «Черкасиобленерго» Анатолій Гончаренко у своєму виступі зазначив, що починаючи з березня цього року, роботи у Товаристві виконувалися з вимогами відповідного наказу голови правління Товариства про запобігання поширенню коронавірусу COVID-19.

Згідно з Колективним договором на 2019 – 2023 р.р. працівники, які зайняті на роботах із шкідливими умовами праці, забезпечуються спецодягом, спецвзуттям, засобами захисту, лікувально-профілактичним харчуванням, надається додаткова відпустка, встановлюється доплата за шкідливі умови праці. Це дає можливість безпечної організації виконання робіт в електроустановках згідно вимог Правил.

Проводяться обов’язкові попередні і періодичні медичні огляди для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року, а також при потребі – позачергові медичні огляди.

Про те, як проходить претензійно-позовна робота з боржниками за спожиту електричну енергію за І півріччя 2020 року, розповіла директор з правових, майнових та корпоративних відносин ПАТ «Черкасиобленерго» Катерина Беспалова. За її словами, в умовах карантину за І півріччя 2020 року юридичною службою Товариства до боржників направлено більше пів тисячі претензій, із них 344 претензії задоволено та сплачено боржниками. Також за цей час було підготовлено та направлено до судів 154 нових позови. Всього ж за півріччя було задоволено 188 позовів.

Завдяки роботі з боржниками дебіторська заборгованість за І півріччя 2020 року зменшилася.

Cтаном на 1 липня на виконанні в ДВС знаходяться 450 виконавчих проваджень.

Крім цього, ПАТ “Черкасиобленерго” подано до Головного управління казначейської служби України у Черкаській області заяви про виконання рішення суду стосовно стягнення з податкової судового збору.

У І півріччі 2020 року Дирекцією з правових, майнових та корпоративних відносин було продовжено роботи, розпочаті в минулому році по інвентаризації земельних ділянок під об’єктами ПАТ «Черкасиобленерго» для оформлення права користування. Внесено відомості про земельні ділянки під об’єктами ПАТ «Черкасиобленерго» в Державний земельний кадастр, замовлено та отримано Витяги про нормативну грошову оцінку земельних ділянок, розташованих в межах населених пунктів, що необхідні для оформлення речового права на земельні ділянки.

Про роботу з персоналом розповіла директор з управління персоналом ПАТ «Черкасиобленерго» Надія Братаніч.

– Аналіз показників дирекції з управління персоналом показує, що середньооблікова чисельність штатних працівників ПАТ «Черкасиобленерго» за 6 місяців 2020 року становить 3 616 осіб. Плинність персоналу за січень-червень 2020 року складає 3,6%, за відповідний період у 2019 році – 5%. Цей показник говорить про стабільність та сталість підприємства, – зазначила вона.

Слід відмітити, що з лютого цього року в ПАТ «Черкасиобленерго» було підвищено на 25% місячні тарифні ставки та посадові оклади працівників. Станом на 1 липня розмір мінімальних гарантій з оплати праці в Товаристві на 43% вищий, ніж того вимагають умови Галузевої угоди. Рівень середньої заробітної плати за травень 2020 року в Товаристві вищий на 30% за рівень заробітної плати по промисловості Черкаської області і на 12% від середньої заробітною плати по промисловості України за аналогічний період.

Стосовно розвитку персоналу: на базі навчального центру за 6 місяців 2020 року пройшли первинну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації 176 працівників Товариства.

Разом із дирекцією з інформаційних технологій та зв’язку створено новітню систему «Відеоконференція. Екзамен.» для проведення в умовах карантину дистанційних іспитів (кваліфікаційної атестації) для працівників Товариства; разом з центральною диспетчерською службою розроблено і впроваджено нову комп’ютерну програму для тренажерної підготовки оперативних працівників.

• Впроваджено опорні конспекти, методичні вказівки (інструкційні карти) з проведення практичних занять, відеотеки з більшості предметів, налагоджено діючі стенди в кабінеті контролерів енергонагляду;
• частково удосконалено обладнання в кабінеті електромонтерів з експлуатації розподільних мереж;
• модернізовано 6 одиниць комп’ютерної техніки в класі тренажерної підготовки оперативних працівників, розроблено проект модернізації цього класу та замовлено необхідну техніку, в т.ч. смарт-ТВ;
• розпочато переоснащення обладнання технічного класу по вул. Гетьмана Сагайдачного, 82 (стенд з демонстрації роботи системи релейного захисту електромереж);
• замовлено новий комплект мультимедіа, насамперед для використання в тренінговій залі, та  багатофункціональний стенд-маникен  для кабінету охорони праці,
• здійснюється виготовлення обладнання  для нової лабораторії «Моделювання та аналіз виробничих ситуацій в енергетиці»;
• проводиться навчання працівників Товариства щодо Програми відповідності оператора системи розподілу, психологічної (антистресової) підготовки.

blank

Директор з питань безпеки ПАТ «Черкасиобленерго» Ярослав Блонський розповів, що Товариством продовжуються встановлюватися системи охоронної сигналізації на проблемних трансформаторних підстанціях, з метою недопущення доступу сторонніх осіб до вказаних об’єктів, розкрадання і пошкодження матеріальних цінностей. Крім того, вживаються заходи до розширення мережі відеоспостереження у відокремлених структурних підрозділах Товариства.

– Також відділом економічної безпеки продовжується робота по співпраці з органами місцевого самоврядування та територіальними громадами (при робочих поїздках), щодо виділення коштів у рамках програми «Безпечне село» на встановлення камер відеоспостереження з видом на трансформаторні підстанції, – додав він.

Особлива увага дирекції приділяється питанням запобігання та протидії корупції на підприємстві. За I півріччя 2020 року дирекцією з питань безпеки розглянуто  низку звернень, які надійшли на електронну пошту та гарячу лінію “STOP! Корупції” ПАТ “Черкасиобленерго” щодо фактів розкрадання електричної енергії, незадовільного стану електричних мереж, відключення за заборгованість споживачів, врегулювання переплати за електричну енергію.

Голова первиної профспілкової організації ПАТ “Черкасиобленерго” Олександр Чорний розповів, що на час карантину в Товаристві було створено спеціальний штаб та був підписаний спеціальний наказ.

– Ми почали займатися питанням дитячого оздоровлення, отримали заявки від усіх РЕМів. Цього року бажаючих було не менше, ніж у минулому. Але, на жаль, постанова Кабміну суворо заборонила нам це робити, – розповів він. – Однак був дозвіл на користування базами відпочинку. Тому обидві наші бази – «Енергетик» і «Сонячна» – уже працюють, звісно, в межах карантинних заходів. До слова, за цей час там було проведено значний обсяг ремонтних робіт.

Підсумовуючи нараду, голова правління Товариства Олег Самчук звернувся до директорів РЕМів та наголосив на необхідності взяти до уваги та опрацювати висловлені під час заходу зауваження, виправити їх в найкоротші терміни, а також продовжити програму робіт щодо поліпшення умов для персоналу. Адже працювати над надійністю та стабільністю електропостачання жителям області – це найголовніше завдання Товариства.

Після завершення підсумкової наради, на запрошення директора Кам’янського РЕМ, учасники зібрання відвідали Кам’янку, де побували на екскурсії у літературно-меморіальному музеї Пушкіна та Чайковського.

blank

blank

Також делегація мала нагоду помилуватися красою Тясминського каньйону. Нині це облаштований усіма зручностями туристичний об’єкт із мальовничими пейзажами та кількома видами маршрутів.

blank

blank