Відповідно до статті 35 Закону України про «Зайнятість населення» професійне навчання зареєстрованих безробітних – професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації спрямовані на здобуття та удосконалення професійних знань, умінь та навичок, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, що здійснюються за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

 Зі слів директора Черкаського міського центру зайнятості Оксани Щербак: «Організація навчання, саме за робітничими професіями – вимога часу та послуга, яка дієво допомагає людям у пошуках нової роботи або її зміни».

Одним з прикладів спільної роботи підприємств з Черкаським міським центром зайнятості, щодо отримання кваліфікованих працівників шляхом професійного навчання, є співпраця з дошкільними навчальними закладами міста Черкаси.

Директор Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергій Воронов зазначив, що на сьогодні велику потребу у кваліфікованих кухарях мають дитячі садочки міста Черкаси. Черкаський міський центр зайнятості, залучившись підтримкою Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, на базі Державного навчального закладу «Черкаське вище професійне училище», організував навчання кухарів з подальшим працевлаштуванням у дитячі садочки міста.

Професійне навчання було проведено за індивідуальними робочими навчальними планами та програмами. Безробітні вивчали теоретичний курс самостійно та шляхом одержання консультацій у викладачів, фахівців підприємств. Виробниче навчання також проводилось індивідуально на робочих місцях під керівництвом інструктора виробничого навчання. В навчальному закладі для підготовки використовується нове виробниче обладнання. Викладачі повною мірою враховують особливості навчання дорослих на замовлення роботодавців, оперативно розробляють навчальні плани та програми, організовують навчання безробітних за індивідуальними формами безпосередньо на робочих місцях.

Надзвичайно важливим є і розуміння та готовність пошукачів роботи навчатись за новими  професіями чи підвищувати кваліфікацію за направленням служби зайнятості.

 У пошуках роботи до Черкаського міського центру зайнятості звернулась  Ольга Сидоренко. Маючи не закінчену вищу освіту технолога  хлібопекарського виробництва,  досвід роботи кухаря, прагнула розвиватись та підвищувати свій рівень. Важко щось змінювати, коли тобі вже добре за 50 років, але пані Ольга вирішила підвищити свій розряд та розширити коло можливостей щодо власного працевлаштування. Сьогодні пані Ольга успішно завершила навчання і  вже працює в ДНЗ (ясла-садочок) «Джерельце».

«Смачно поїсти любить кожен, отже, вмілий кухар без роботи ніколи не залишиться, а я люблю готувати, випікати. Часто практикую готувати страву не лише за рецептом, а й прагну додати щось своє, цікаве.   Тому й вирішила піти на навчання. А перспектива мати роботу за набутою професією мене цілком задовольняє. Отже, не чекайте! Якщо хочете щось змінити в житті, ідіть вчитися, а центр зайнятості  вам в цьому неодмінно допоможе» – зазначає пані Ольга.

Незабаром ще два кухарі після закінчення навчання отримають стабільну роботу у дитячих садочках міста.
Отже, завдяки професійному навчанню, як активній формі сприяння зайнятості, безробітні громадяни мають змогу підвищувати свою конкурентоспроможність на ринку праці, а служба зайнятості – оперативно реагувати на потреби роботодавців у кваліфікованих кадрах.