Дитячий садочок «Дзвіночок» у селі Свидівок Черкаського району вже опалює нова котельня, що працює на різних видах палива. Дитсадок, збудований півстоліття тому, має сучасний ремонт, меблі, гарне харчування для дітей, а відтепер – і необхідний обігрів, який не залежить від офіційного опалювального сезону.

Ідея проєкту нової котельні у дитсадку «Дзвіночок» належить керівництву та депутатському корпусу Свидівоцької сільської ради. Після прийняття відповідного рішення про будівництво об’єкту почалася робота над пошуком інвесторів та максимальним залученням громади у процес втілення ідеї у життя.

Згідно проєкту, спочатку треба було демонтувати стару котельню, а потім на її місці зводити сучасну будівлю. Для цього необхідно було розробити проєктну документацію та отримати всі необхідні дозволи. У результаті: фактично створено нове приміщення котельні, закуплений і змонтований новий твердопаливний котел та супровідне до нього обладнання.

blank

Інвесторами будівництва на умовах співфінансування стали компанія ДП «Перемога Нова», що входить до Групи МХП, та «Благодійний фонд «МХП–Громаді» – їх внесок склав 150 тисяч гривень. З іншого боку, народний депутат України VIII скликання  Владислав Голуб зміг домогтися виділення 200 тисяч гривень з бюджету на закупівлю твердопаливного котла. Депутати сільської ради спрямували на будівництво котельні 86 тисяч гривень.

blank

Геннадій Штефан, заступник директора ДП «Перемога Нова», говорить, що запорука розвитку українського села у тому, що громада і бізнес рухаються у одному напрямку.

 – У Свидівоцькій сільраді працює виробнича дільниця ДП «Перемога Нова». Між підприємством та громадою вже давно встановилися міцні партнерські відносини, птахофабрика разом з Благодійним фондом «МХП–Громаді» реалізовує тут соціальні та інфраструктурні проєкти на умовах співфінансування. Нова котельня у свидівоцькому садочку якраз і є наочним прикладом, коли ініціатива громади та спільні дії місцевої влади, народного депутата Голуба та МХП дозволили втілити дійсно важливий для Свидівка проєкт. На сьогоднішній день перед більшістю сіл Черкаської області стоїть багато питань саме по ремонтах і опаленню у сільських садочках, школах, будинках культури. І не скрізь громадам вдається знаходити необхідні кошти. Тому я вважаю, що успішний приклад нашої співпраці у свидівоцькій сільраді повинен стати джерелом досвіду для інших населених пунктів, – наголошує Геннадій Штефан.

Завдяки втіленню проєкту будівництва нової котельної створена можливість опалювати дитячий садочок не тільки газом, а й дровами, що дозволить суттєво економити на вартості енергоносіїв. Відтепер в садочку тепло є завжди, а не тільки, як в минулому, з початком офіційного опалювального сезону, говорить  голова Свидівоцької сільської ради Світлана Вовк.

blank

 – На сьогодні в нашому садочку 67 дітей. У селі дітей більше, але багато хворіють. Раніше, починаючи з жовтня, в садочку було вже занадто холодно, адже опалювальний сезон починався пізніше, і ми нічого не могли вдіяти, аби увімкнути опалення раніше і забезпечити дітям та працівникам нормальний, комфортний температурний режим в приміщенні. Хоча у нас завжди були кошти на енергоносії, газ на садочок нам у не опалювальний сезон просто не розподіляли. Відтепер, після реалізації проєкту, наш садочок, незалежно від лімітів, сезону чи оплати, опалюється за необхідності у будь-яку пору року. Тим більше, завдяки твердопаливному котлу, ми суттєво економимо кошти, адже наші комунальники забезпечують нову котельню дровами, що залишаються від обрізки дерев у селі, каже Світлана Вовк.

Олена Іванова, завідувачка ДНЗ «Дзвіночок» підтверджує, що офіційний опалювальний сезон постійно не збігався з реальною погодою у Свидівку, тож нова котельня якісно змінила умови перебування дошкільнят у навчальному закладі.

blank

 – Тепер ми починаємо протоплювати приміщення вже від початку жовтня. Адже нова котельня дозволяє це робити дуже якісно і економно. Тож, хотілося б тільки подякувати і сільській раді на чолі зі Світланою Миколаївною Вовк, і особливо спонсорам – МХП – за підтримку нас і наших дітей, щиро радіє змінам Олена Іванова.

Олександр Жирний – директор комунального підприємства «Лад» Свидівоцької сільської ради, яке здійснило майже всі будівельно-монтажні работи і забезпечує зараз роботу котельні. Він згадує, як в певні періоди умови в «Дзвіночку» були такими, що деякі батьки не приводили дітей у садочок.

blank

 – Пам’ятаю, що температура в приміщенні садочка опускалась до 11–12 градусів – це ж ненормально… Нормальна температура має бути хоча б 18-20 градусів, аби діти почували себе комфортно і не хворіли. Тож вирішили спільними зусиллями «з нуля» зробити котельню, яка б працювала і на газі, і на твердому паливі. Задоволений, що нам гуртом із спонсорами вдалося реалізувати цей задум, додає Олександр Жирний.

Тетяна Волочай, директор Благодійного фонду «МХП-Громаді» відзначає, що активні громади набагато серйозніше підходять до питань власного розвитку, і тому отримують значно більше фінансування та інвестицій у свої регіони.

blank

 – Діяльність МХП – це не тільки виробництво, працевлаштування людей та податки в місцеві бюджети. Це також корпоративна соціальна відповідальність, турбота про людей, допомога у вирішенні питань, які виникають в громадах. Залучення інших інвесторів, у тому числі іноземних. Тому для нашої соціальної роботи вкрай важливою є ініціативність людей, їх прагнення до навчання та саморозвитку. Наш Благодійний фонд був створений якраз для того, щоб показати жителям сіл, які великі можливості та перспективи вони отримують від співпраці з МХП, наскільки агрохолдинг зацікавлений у розвитку громад в місцях своєї присутності, відзначає Тетяна Волочай.

Варвара Горова