Звужуючи географію експорту основної продукції, компанія KTD Group розширює виробничі можливості і готується вийти на ринок малої авіації. Про це повідомляє «Kanos» із посиланням на інформацію із сайту «Промисловий портал».

Ще у 2018 Кабінет міністрів погодив Стратегію відродження українського авіабудування на період до 2022 року. Її мета — відновити сталий розвиток галузі та створити умови для забезпечення рентабельності високотехнологічного виробництва авіаційної техніки. А також забезпечити поступове збільшення обсягів продажів нових конкурентоспроможних суден.

Прийнятий документ дозволив окремим оптимістам обережно заговорити про відродження вітчизняного авіапрому. Ті ж оптимісти намагаються розгледіти в неоновлених потужностях ДП “Антонов” вихід з піке. Зате галузь продовжує завалюватися в штопор. Все було б набагато сумніше, якби не приватний авіапром, який, на відміну від державного, в останні роки демонструє певні успіхи. В Україні досить впевнено почувають себе кілька приватних компаній, які збирають легкомоторні маломісткі літаки та вертольоти. Настільки впевнено, що їх комерційний успіх раз у раз намагаються повторити.

Ось і українська KTD Group, відома побутовою технікою під торговими марками Saturn і Laretti, анонсувала у своєму портфелі новий продукт – 4-місний спортивний літак Jupiter-J4S, який збирається на потужностях підприємства в Каневі. Засновник KTD Group Олександр Громико, сам приватний пілот, інвестував у створення спільного з інженерами з Німеччини проєкту Jupiter Aircraft.

«Над назвою нового продукту довго не роздумували. Є техніка Saturn, тепер буде Jupiter», – жартує Олександр.

Як він відзначає, літак — повністю вітчизняна розробка, над якою працювали авіаконструктори, колишні співробітники заводу Антонова. Jupiter Aircraft вирішила зайняти нішу спортивних 4-місних літаків. Цільова аудиторія Jupiter – льотні школи, служби аеротаксі та приватні особи. Крім туристичних, розважальних, ділових поїздок Jupiter-J4S можна використовувати для спостереження за місцевістю, в рятувальних цілях і навіть для перевезення невеликих вантажів. Адже технічні характеристики все це дозволяють: так, максимальна злітна вага – 820 кг, максимальна швидкість — до 310 км/год, максимальна дальність польоту — до 1500 км.

99% зібраних літаків, зазначає пан Громико, експортуватимуть. Замовники вже чекають, адже за характеристиками український Jupiter-J4S нічим не поступається австрійському аналогу Diamond DA 40. В українському навіть є суттєва перевага — майже вдвічі нижче ціна.

 «У цьому році ми плануємо завершити збирання і продати три літаки. План на наступний рік — уже 10 літаків і подальший розвиток. Майже вся продукція, принаймні, 99% патентів, піде на експорт. Для цього ми створили дилерську мережу більш ніж у 20 країнах по всьому світу. Навіть вже не розвиваємо її, оскільки потенційних клієнтів і так багато. Всі чекають перший літак, щоб провести випробування. Безумовно, для світу Україна досі залишається авіабудівною країною, що певним чином допомагає вітчизняним виробникам просувати свою продукцію на світовий ринок», – говорить засновник ТОВ «KTD Group» Олександр Громико.