У Канівській центральній районній лікарні готують додаткові 30 ліжок для хворих на COVID-19. Для цього терапевтичне відділення перепрофільовують в інфекційне. Про це Суспільному розповів заступник головного лікаря Сергій Назаренко.

Зі слів Сергія Назаренка, медперсонал змінює спеціалізацію, аби працювати з інфікованими пацієнтами. Коли відділення буде ковідним, пацієнтів терапевтичного відділення переведуть в хірургічне. Тимчасовий госпіталь буде розрахований на 30 ліжок.

Медичний персонал нинішнього терапевтичного відділення залишиться тут працювати майже у повному складі. Зі слів старшої медсестри Тетяни Верби, будуть залучені й лікарі інших відділень.

Терапевтичне відділення зараз ремонтують. У разі значного збільшення хворих на коронавірус, і ліжкомісць, і лікарів вистачить, а от із киснем, зі слів Сергія Назаренка, можуть бути проблеми:

“Кошти на закупівлю є, але, через зростання попиту на ринку кисень в дефіциті”.

Через брак кисню в інфекційному відділенні до реанімації потрапила жителька Канева Наталія Коваленко. Тут вона пролежала три тижні.

“Не було чим дихати, в інфекційній було недостатньо кисню. Апарат ШВЛ на балонному кисні, а балони були порожні. Лікарі говорили, що не могли навіть у сусідніх лікарнях ніде домовитися, щоб взяти бодай один балон”, – розповіла вона.

Реанімація райлікарні розрахована на шість ліжок, у відділенні знаходиться три пацієнти, хворих на COVID-19, за дверима – червона зона. Зі слів Сергія Назаренка, для лікування тяжкохворих виділили чотири апарати ШВЛ, ще два є в запасі. Окрім двох концентраторів високого тиску, 11 низького знаходяться в інфекційному відділенні.

“Незабаром ми очікуємо ще 15 концентраторів низького тиску, які забезпечать повністю інфекційне і перепрофільоване терапевтичне відділення”, – зазначив Сергій Назаренко.

Зі слів лікаря, в інфікційному відділенні нині 28 пацієнтів. Вісім із них – на концентраторах.