Розвантажувальна трансформаторна підстанція та нова лінія електропередачі з’явилися у селі Медведівка, що на Чигиринщині.

З проханням збудувати їх до ПАТ «Черкасиобленерго» звернулося керівництво місцевого центру соціальної адаптації «Милосердя». Нові потужності не лише значно спростили побут у центрі, а й поліпшили якість електропостачання усього мікрорайону.

blank
Керівник установи, голова ГО «Спілка ветеранів східного фронту» Микола Сташук розповідає: будівля, в якій розташовується центр, знаходиться фактично на краю села, тому проблеми з комунікаціями були постійно.

Сам центр з’явився ще у 2009-му році. Реабілітацію в ньому проходять алко- та наркозалежні, бездомні, люди, що опинилися у складних життєвих обставинах, побували в місцях позбавлення волі тощо. Тепер же там допомагають і АТОвцям, які важко переживають адаптацію після війни. Багато з них не знаходять належної підтримки та порозуміння в родинах.

У центрі чоловіки займаються господарством, кухнею, читають, слухають лекції на біблійну тематику, займаються спортом у імпровізованому «тренажерному залі», спілкуються із волонтерами-психологами.

Крім того, їм за потреби допомагають знайти житло, роботу. Перебування в центрі безкоштовне і головне – добровільне, силою там нікого не тримають, додає Микола Сташук. Каже: головне – ніякого алкоголю, наркотиків і тютюну та бажання людини мінятися, без цього нічого не буде. Нині в центрі 11 «підопічних», загалом же з часу створення установи їх було близько 150. У кожного – своя доля і свій шлях.

Микола, який колись і сам став на нелегкий шлях, вирішив допомагати тим, хто хоче кардинально змінити своє життя, але сам цього зробити не може.

blank– Ми роздавали безкоштовні обіди нужденним у Черкасах, спілкувалися з ними на релігійну тематику, і бачили, що багато з них потребують змін у житті, – розповів він, пригадуючи історію створення установи. – Тому почали шукати місце, де вони могли б у спокої переосмислювати своє життя, якусь садибу подалі від міста, де була б земля та можливість вести власне господарство. Тоді і знайшли цей будинок.

blankПри центрі є невелике господарство – корови, кури, кролі. Домашньої атмосфери додають коти та ротвейлер Берта. Робити по господарству завжди є що.

blankА тепер з’явилася ще й можливість користуватися різноманітним обладнанням та інструментами, продовжувати розбудовуватися. Аби бути «автономними», хлопці по «зеленій програмі» встановили собі ще й сонячні панелі. Навесні, кажуть, планують відкрити ще одне невеличке виробництво.

blank
Питання якості електропостачання стояло гостро від самого початку, додає Микола Сташук.

– Це крайня хата в селі, тому лампочки ледве жевріли, а про якусь техніку чи обладнання не було й мови. Однак протягом тривалого часу технічно це питання не можна було вирішити ніяк, – пригадав чоловік.

Очільника ПАТ «Черкасиобленерго» Олега Самчука, каже він, знає ще з часів, коли служив на фронті, в «Айдарі».

blankТоді батальйон отримав у подарунок два автомобілі. Гуманітарну допомогу та необхідні речі від енергетиків бійці отримують і досі.

blank

Тепер же голова правління пішов назустріч і посприяв у будівництві цієї підстанції. Те, що якість електропостачання значно покращилася, відчули на собі жителі всього мікрорайону. Кажуть, тепер на їхній куток прийшло можна сказати нове життя.

Директор Чигиринської філії ПАТ «Черкасиобленерго» Володимир Частов підтверджує: потреба в технічному переоснащенні мереж у селі назріла вже давно.

blank
– Вони звернулися до нас у листопаді. Відповідні служби розробили проєктну документацію і ми розпочали роботи по монтажу лінії 10 кВ протяжністю 520 метрів. Усього встановили 14 опор. Потім побудували розвантажувальну підстанцію. Це дозволило поліпшити електропостачання всього «Зеленого клину», як називають цей мікрорайон, у цілому, – зазначив він.

До ведення господарства у центрі підходять серйозно і з відповідальністю. Корів доять, як годиться, доїльним апаратом.

blank Раніше низька якість електроенергії створювала чимало незручностей, каже служитель і волонтер центру Сергій Семенченко.

blank
– Кожного разу, коли вмикався доїльний апарат, ми мали вимикати всі електроприлади, для того, щоб не «вибивало» на лічильнику, – розповідає він. – Так само кожного разу, коли вмикався насос, мигали лампочки. Після того, як усе оновили і підключили три фази, нам не потрібно робити ніяких маніпуляцій, аби щось працювало. Ми дуже вдячні керівництву «Черкасиобленего», що пішли нам назустріч та можна сказати полегшили наше існування.

Микола Овчаренко у центрі третій місяць. Підтверджує: раніше через брак потужності доводилося вимикати одне, щоб працювало інше. Тепер же таких проблем немає.

blank– Тепер ми набагато вільніші у плані користування електроенергією, можемо в будь-який час доби і освітлення вмикати, і обладнання, і доїти корів. Це дуже зручно, – додає чоловік.

ПАТ «Черкасиобленерго» постійно дбає про поліпшення стану мереж у всіх районах Черкащини – від обласного центру до найвіддаленіших сіл. При цьому не лише оновлюються лінії, а й проводяться їх планові перевірки, розчистки повітряних ліній та планові ремонті роботи. Усе – задля того, аби кожен споживач отримував якісне електропостачання.