У живому музеї ремесел відвідувачам пропонуватимуть зайнятись гончарством, соломоплетінням або ткацтвом. Про це Суспільному розповів ініціатор створення Музею ремесл і традицій Холодного Яру Юрій Романча.

Цей музей – без скляних вітрин, а експонати – досі в дії. Верстати й речі побуту для музею купували у місцевих довгожителів, частину – подарували друзі.

Нині музей – міні-майстерня Олександра Линника. Він працює з глиною вісім років, розповів, що відроджувати народне ремесло – не просто хобі, а справа його життя:

“Займаюся волонтерством для душі, допомагаю людям побачити, як раніше створювалися речі. Через руки, через досвід у людини змінюється світогляд і характер”.

За словами гончара, горщики може зробити кожен, хто навідається до музею. Для цього не треба особливих навичок.

У музеї також можна послухати також гру на глиняному музичному інструменті, який Олександр зробив сам.

За словами ініціатора створення музею Юрія Романчі, інші майстри будуть демонструвати, як працювати з пряжею, ткати на верстаті. Частину експонатів ще не виставили на огляд, тому що деякі елементи слід ще полагодити.

Прикрашати музей будуть й інші знахідки. Серед них – рицарські обладунки:

“Їх мені подарував один товариш. Він сказав, що знайшов це тут у лісі. Це доспіхи десь 16 століттям , це обладунки польського бійця. Тут буде ще й історичний музей, будуть і такі експонати, але ми хочемо, щоб насамперед був “живий” музей ремесл”.

Нині облаштування музею – в процесі, але, за словами ініціатора, це великий крок до популяризації українських народних ремесл. У планах поблизу музею проводити ярмарки, а наступного року організувати не всеукраїнський, а вже міжнародний мистецький фестиваль.