ПАТ «Черкасиобленерго» постійно дбає про навчання та підвищення кваліфікації своїх працівників. Навчальний центр Товариства через повномасштабну війну перейшов працювати в онлайн режим. Так, нині підвищують кваліфікацію контролери з енергонагляду.

За словами директора навчального центру ПАТ «Черкасиобленерго» Дмитра Галата в такому режимі вже пройшли навчання дві групи: електромонтери з експлуатації електролічильників та електрослюсарі з ремонту електроустаткування розподільних пристроїв. Розпочала курс навчання група контролерів з енергонагляду у складі одинадцяти осіб. Заняття відбуваються кожного дня безпосередньо на робочому місці працівників з 9.45 год. до15.55 год. із використанням комп’ютерної техніки та обладнання для онлайн занять. Навчаються працівники протягом двох тижнів за програмою 72 годин, що відповідає вимогам навчального плану.

blank– Форма навчання контролерів з енергонагляду – підвищення кваліфікації, яке відбувається раз  на п’ять років. Під час курсів ми в основному акцентуємо увагу слухачів на оновленні знань із базової підготовки – це електротехніка, електричні вимірювання, електроматеріалознавство, основи енергозбереження, електротехнічне креслення, оскільки дуже важливо правильно оформлювати документи,особливо, якщо це стосується актів про порушення та інші. А також вивчаємо правила технічної експлуатації, порядок роботи зі споживачами, порядок установки, заміни лічильників, дотримання вимог правил улаштування електроустановок. Тобто спектр обов’язків контролера досить великий,- прокоментував перелік тем, які проходять слухачі курсів, Дмитро Галат.

Також він додає, що до початку повномасштабної війни слухачі курсів мали можливість проходити практичні заняття безпосередньо в лабораторіях навчального центру, втім тепер практичні заняття відбуваються онлайн з використанням сучасного обладнання та сучасних технологій.

Так, вперше долучився до проведення занять інженер центральної служби приладів обліку та метрології ПАТ «Черкасиобленерго»  Василь Чепурний. Він провів практичне заняття із заміни і перевірки однофазного лічильника електричної енергії.

blank– Сьогодні я розповів контролерам з енергонагляду принципи будови електролічильника, пояснив роботу схеми лічильника для обліку електроенергії, правила його підключення та перевірки,- прокоментував Василь Чепурний.

Також у програму з підвищення кваліфікації контролерів з енергонагляду входить засвоєння вимог діючих нормативних документів, оскільки вони постійно оновлюються.

blank– Входить у навчальну програму і антистресова підготовка, тому що слухачі курсів безпосередньо контактують зі споживачами, отже мають правильно себе поводити у випадку виявлення порушень у схемах обліку, порядку використання електричної енергії. Також значний обсяг займає навчання з охорони праці, пожежної безпеки, виробничої санітарії, основ законодавства,- зауважив Дмитро Галат.

Задля успішного засвоєння матеріалу до кожного предмету розробляється опорний конспект, який є в доступному електронному вигляді.

Ефективною формою вивчення є підсумкове практичне заняття, яке відбувається у вигляді круглого столу. Кожен зі слухачів курсів має змогу не лише вивчити, а й обговорити ті чи інші виробничі ситуації, обмінятись досвідом, зазначають у навчальному центрі.

По завершенню вивчення програми слухачі курсів складатимуть іспит. Після цього вони отримають посвідчення, яке підтверджує, що працівник підвищив кваліфікацію та наступні п’ять років  має право продовжувати роботу з дотриманням усіх необхідних вимог.

Навчальний центр ПАТ «Черкасиобленерго» і надалі працюватиме над удосконаленням освітнього процесу працівників Товариства, адже від цього залежить виконання найголовнішого завдання – надійний та безаварійний розподіл електричної енергії споживачам.