Щодня пішки на 9 поверх піднімаються мешканці будинку за адресою Богдана Хмельницького, 60 у Смілі. У багатоповерхівці упродовж місяця не працює ліфт. Оголошення про те, що у підйомника збіг термін експлуатації, розмістили у під’їзді першого листопада – розповів Суспільному містянин Анатолій Бараннік.

За останній тиждень двадцятидворічний Василь Олейніченко один раз виходив зі своєї квартири. У хлопця перелом ноги. Спускатися і підійматися на 9 поверх на милицях не зручно, – каже він.

«Був ліфт, то спустився б, а так немає сенсу ходити тривожити ногу. Здорові люди ходять і вже їм важко, а мені просто вдвічі важко і все».

У двох під’їздах багатоповерхівки вимкнули ліфт першого листопада. Підйомнику – 25 років.
Анатолій Бараннік мешкає у цьому будинку 20 років. Каже, готовий заплатити з власної кишені, аби тільки ліфт запрацював.

«Пропоную жителям цього під’їзду, крім 1-го і 2-го поверхів скинутися коштами, щоб проплатити фінансово-експертне обстеження і запустити ліфт».

Олена Слободян мешкає у сусідньому під’їзді. Ліфт тут теж не працює.

«Звісно, ходити пішки, може, й корисно для здоров’я, типу фітнес, але ж, це якщо ідеш просто, а коли тобі доводиться іти з покупками, а коли не один раз, а більше це вже важко».

Кошти на капітальний ремонт цих ліфтів цьогоріч спрямували з держбюджету. Роботи розпочнуть, коли підрядна організація «Сміла-Ліфт» обрахує вартість ремонту, – розповідає заступник начальника управління житлово-комунального господарства Сміли Євген Хриптулов.

«На ці два ліфти по проекту у нас закладено 330 тисяч 167 грн. Договірна ціна буде нижча, бо в кошторисну документацію закладені кошти на технічний нагляд. Якщо ми завтра укладемо договір, то плануємо до кінця бюджетного року виконати ці роботи протягом місяця до 25 грудня».

Телефоном головний інженер «Сміла-ліфт» розповів скільки триватиме ремонт.

«Якщо підписується договір, то по закону замовник підряднику перераховує 30% грошей, тоді замовляють запчастини. З моменту надходження запчастин, то на один під’їзд необхідно 5-7 днів, якщо працюють дві ланочки, дві бригади».