15 травня у парку Будівельників в Металургійному районі Кривого Рогу, рідного міста президента України Володимира Зеленського, відбулося урочисте відкриття пам’ятника Костю Пестушку, Головному отаману Холодного Яру, командувачу Степової дивізії, борцю за вільну Україну. Пише “Козацький край“.


Встановлення пам’ятника здійснено винятково за громадською ініціативою, з нагоди 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр. і 30-річчя Незалежності України.

Автори криворізького монумента – скульптор Олександр Канібор (батько ветеран полку “Азов”, який став прототипом головного героя роману Василя Шкляра “Чорне Сонце”) та архітектор Євген Головін.

blank
Пам’ятник з каменю має висоту 3 метри і вагу 5 тон. Холодноярського отамана зображено з біноклем у руках, за його спиною – силует бойового коня.

Відкриття стало символічною акцією і для присутніх на ньому воїнів 17-ї Криворізької танкової бригади,  яка у 2019 році рішенням президента України названа на честь Костя Пестушка. Символізму додала і присутність на заході реконструкторів в одностроях Армії УНР та пісні кобзарів – Василя Лютого родом з Черкащини і Тараса Компаніченка з Києва.

blank

blank

blank

blank