Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко у ситуації з переходом собору Святого Архангела Михаїла до Православної церкви України продемонстрував чітку патріотичну позицію. Зокрема саме він закликав містян приходити учора до собору на першу молитву українською мовою, щоб унеможливити захоплення храму московськими попами.

Нагадаємо, учора громада Свято-Михайлівського собору в центрі Черкас, що вважався кафедральним собором московської церкви в області, користуючись власним правом на самовизначення взяла храм під власну опіку, адже законне рішення про перехід до ПЦУ було ухвалене давно, просто церковники мп намагались усіляко перешкодити його виконанню.

Щоб силою відібрати храм у громади митрополит Феодосій зібрав групу “тітушок” та фанатичних прихильників “руського міру”. З’явився і сам, хоч у цей же час перебуває під домашнім арештом у нічний час, адже має 5 підозр у кримінальних справах, пов’язаних із державною зрадою та підтримкою путінського режиму. Більше того, як нібито хворий, він вже 2 місяці не з’являється на судові засідання. Прихильники москви влаштували бійку із вірянами храму, однак змушені були залишити церкву. У великій мірі тому, що до собору почали підходити закликані Анатолієм Бондаренком черкасці.

“Я вірю, що тут назавжди молитва лунатиме українською мовою. В центрі України не буде жодного московського попа”, – згодом у виступі наголосив мер Черкас, подякувавши свідомим містянам за підтримку, адже таким чином задум московитів зійшов нанівець.

Додамо також, що під час молебену, який пройшов після остаточного повернення собору в лоно ПЦУ, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан згадав і будівничого храму – покійного владику Софронія, який мріяв про автокефалію української церкви, однак не дожив до неї і похований тут же, на території храмового комплексу.

Анатолій Бондаренко також згадав покійного владику, поклавши квіти на його могилу і зауваживши, що якби він був живий, то першим би став на захист українського духовногно світу.

Додамо також, що 19 жовтня у соборі відбудеться богослужіння Димитрівської поминальної суботи і буде звершено панахиду на могилі фундатора Архангело-Михайлівського собору — митрополита Софронія.

У неділю ж, 20 жовтня, очікується прибуття до храму старшого брата Владики Софронія, найстаршого священика Черкаської єпархії протоієрея Петра Дмитрука, котрий подав мужній приклад і ще на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, у березні 2022 року, разом із більшістю кліриків Сміли перейшов до ПЦУ.