4 січня відбулося 11 засідання історико-топонімічної комісії при виконавчому комітеті Тальнівської міської ради на Черкащині. На порядок денний винесли 2 питання, які стосувались перейменування вулиць Багряної у Тальному та Першотравневої у селі Тальянки, пише видання “Вісті Черкащини“.

Як стало відомо, на вулиці Багряній проживав полеглий Захисник Олександр Поліщук. Саме на його честь і надійшла від містян пропозиція перейменувати дану вулицю:

– На попередньому засіданні комісії ми розглядали колективне звернення жителів вулиці Багряної, було 30 підписів, у якому вони просили перейменувати вулицю Багряну на честь полеглого Захисника Олександра Поліщука, – зазначила Любов Старовойтова, начальник відділу культури, туризму та з питань діяльності ЗМІ. Також вона додала, що комісія тоді звернення підтримала та винесла питання на громадське обговорення, яке проходило в період з 1 по 10 листопада 2022 року. Жодних інших пропозицій чи зауважень, за словами Любові Вікторівни, від населення не надходило.

Надалі дане питання винесуть на розгляд сесії, депутатський корпус ухвалюватиме остаточне рішення.

Щодо перейменування вулиці Першотравневої у Тальянках, комісія розглянула 2 звернення, що надійшли до міськради. Перше – від громадської організації «Українська гуманітарна платформа «Ініціатива «Навчай українською»», друге – колективне звернення від громадських активістів, військовослужбовців та представників різних спільнот (всього 28 підписів) – ґрунтовне, містить 4 заяви від родичів (батька, матері, сестри та брата) Сергія Федорівського, полеглого воїна із Тальянок. Як зазначила Любов Старовойтова, до даного звернення долучили навіть розрахунок витрат на виготовлення 5-ти табличок-вказівників, а також зазначалося, що у Тальянках є принаймні 2 вулиці, Черняховського та Першотравнева, які, на думку людей, варто перейменувати. Змінити назву на честь Сергія Федорівського, відомого громадського активіста, люди запропонували саме вулиці Першотравневої. До звернення долучили також документи, у яких міститься висновок Українського інституту національної пом’яті (щодо можливості перейменування вулиці з ідентичною назвою у одному з населених пунктів на Київщині), де зазначено, що інститут такий дій не заперечує, адже назва вулиці може бути пов’язана з ідеологічними та режимними моментами.

Досить доречно голова комісії Юрій Свідерський зазначив, що у Тальянках проживають рідні і ще одного полеглого Захисника Руслана Маленка, тож не виключено, що до міськради надійдуть звернення щодо перейменування однієї з вулиць села на його честь. Поки ж таких не було.

Отже, комісія підтримала звернення щодо перейменування вулиці Першотравневої у Тальянках на вул. Сергія Федорівського. Тож надалі згідно процедури відбудуться громадські слухання.