У Звенигородці створять табір для військового вишколу молоді. Ідею подали волонтери з Ватутіного. Зараз тривають переговори з владою, щодо реалізації задуму. Розповідає видання Вісті Черкащини.

–Хочемо об’єднати Тальнівщину, Звенигородщину, Катеринопільщину та Ватутіне, – розповідає волонтер Євген Підцерковний. – Спілкувався вже на рівні районної ради, аби виділили кошти. Не кожен спроможний придбати собі все необхідне. Вже відправили документи на допомогу. Це потрібно. Наприклад, висаджується диверсійна група у Ватутіному. Місто «лягає». Тому мають бути люди, які знатимуть, що робити. Такі вишколи хочемо проводити для дорослих. А там, гадаю, і діти зацікавляться.

Учасники вишколу тренуватимуться зі страйкбольною зброєю. Комплект, разом із захистом, коштуватиме щонайменше 5 тисяч гривень.

–Сама зброя коштує в районі 3-ох тисяч гривень, – пояснює Підцерковний. – Захист обличчя й тіла – 800 гривень. А ще акумулятор, кульки. Загалом, десь 5 тисяч гривень коштуватиме екіпірування. Це без форми. От якби було хоча б 10 одиниць зброї, вже можна створити дві команди. Відпрацьовуватимуть, наприклад, проходження «зеленої» зони, робитимуть засідки. Навчатимуть ті, хто вже пройшов вишколи. Ми також зможемо взяти на себе таку відповідальність.

Тренування відбуватимуться на базі дитячого табору в Хлипнівці. Ним керує ветеран АТО Андрій Невмитий. 7 років тому він організовував подібні вишколи.

–Всі умови є, – каже Невмитий. – Частина будинків років 20 перебувають в аварійному стані. Тому в них можна буде тренуватися. Це прекрасна ідея. Але є нюанс: коли людина приходить до армії після страйкболу, вона не боїться справжньої кулі. В мене були такі випадки на службі. Перевчали.

Основною проблемою в створенні військового табору є кошти, погоджується чоловік. Сподівається на допомогу не лише влади, а й бізнесменів.

–Якби влада фінансувала, було б чудово, – продовжує Невмитий. – У 2014-ому році це робилося на волонтерських засадах і било по кишені. Треба ще спілкуватися з підприємцями. Також мав розмову з представниками політичної партії. Пообіцяли дати грошей на гвинтівку й кульки.

Влада Звенигородки готова допомогти. Можуть виділити 20-30 тисяч гривень.

–Є велике бажання, аби такий табір функціонував, – коментує голова Звенигородської райради Сергій Струк. – Є програма «Призовна дільниця». Один із пунктів передбачає патріотичне виховання молоді. Районна рада не може виділяти великі кошти. Але 20-30 тисяч гривень на закупівлю обладнання знайдемо.

Ідея ще має пройти відділ мобілізаційної підготовки. Після цього стане зрозуміло, скільки конкретно потрібно грошей. Якщо всі питання владнають, вже до кінця року табір розпочне свою діяльність.