У Звенигородській громаді на Черкащині всерйоз замислились над оновленням паркових насаджень, оскільки більшість дерев старі й можуть створити аварійні ситуації, особливо в негоду. Пише видання “Вісті Черкащини“.

Частково проблему вирішували видаленням омели та омолодженням (обрізкою) крон, але ці методи не завжди доречні.

Як інформують у Звенигородській міськраді, лише впродовж останнього року безпосередньо в центрі міста тричі вітер валив старі дерева. Двічі – прямо у міському парку. Третій випадок, зовсім недавній, коли липа впала на проспекті Шевченка, пошкодивши припарковані поруч автомобілі. За малим при цьому не трапилося людських жертв.

Заступник міського голови Сергій Щербина застерігає: «Те, що дерево візуально не пошкоджене, зовсім не означає, що воно не трухляве із середини».

Відтак у Звенигородці планують до липневих вітрів видалити аварійні дерева, а з осені – посадити нові, використовуючи спеціалізовані паркові культури. Сучасні за естетикою та більш стійкі до хвороб, ніж звичні в озелененні традиційні липи та каштани.

Зауважимо, в Звенигородці вже є платанова алея. Сподіваємось побачити також алею із сакур та магнолій. Було б неперевершено.