Кабінет міністрів України підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я посилити контроль при перетині кордону через поширення нового штаму коронавірусу Дельта у світі. Про це інформує “BBC”.

Ці зміни почнуть діяти через 7 днів після публікації.

– Ми пропонуємо нові правила перетину кордону, які наберуть чинності через 7 днів після офіційної публікації, щоби знизити можливість поширення вірусу на території України, якщо хтось інфікується за межами України. Також завдяки цим змінам ми зможемо робити якісніші епідеміологічні дослідження, – сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Тепер усі невакциновані українці (та іноземці) після повернення додому з-за кордону з Росії та Індії мають іти на самоізоляцію, якщо перебували на території цих держав більше ніж 7 днів протягом останніх двох тижнів. Для них немає опції достроково завершити обов’язкову 14-денну самоізоляцію.

Також невакциновані українці та іноземці при приїзді чи поверненні з інших країн (окрім Індії та Росії) повинні мати на руках негативний ПЛР-тест або ж здати його чи тест на антиген. Для українців антиген-тест має бути безкоштовним.

Це вперше українська влада дозволяє при перетині кордону здавати не ПЛР-тест, а простіший експрес-тест на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2.

При цьому громадянам України достатньо мати тільки першу дозу вакцини, щоб не здавати жодних тестів. Для цього потрібно показати довідку “063-О”. Запис у системі Helsi з телефону про першу дозу прикордонники не прийматимуть.

На українців до 18 років та тих, хто виїхав з країни до набрання постановою чинності, ці новації не поширюються.

Станом на зараз при в’їзді в Україну з чотирьох країн – Португалії, Великої Британії, Росії та Індії вимагають зробити ПЛР-тест навіть при наявності тесту з цих країн.

Нові правила для іноземців

Для іноземців для в’їзду в Україну обов’язково потрібно мати страховий поліс на випадок захворювання на COVID-19 та один з таких документів:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

Без жодного з цих документів іноземець встановлює застосунок “Вдома” та бере на себе зобов’язання розпочати самоізоляцію через 72 години. Протягом цього часу він може здати ПЛР-тест чи тест на наявність антигенів.

Правила для українців

Перетин державного кордону є безперешкодним для громадян України за умови наявності одного з двох документів:

  • документ, що підтверджує повний курс вакцинації від COVID-19;
  • довідка про перше щеплення з курсу вакцинації від COVID-19 – “063-О”.

Якщо таких документів не буде, то українці зможуть просто здати експрес-тест, який, як наполягає МОЗ, буде безкоштовним.