Найбільше в Європі підприємство з солевидобутку “Артемсіль” зупинило свою діяльність понад місяць тому через війну, внаслідок чого Україну може очікувати дефіцит вітчизняної солі. Про це повідомив в.о. директора державного підприємства “Артемсіль” Віктор Юрін, пише УНІАН.


“Підприємство не працює, простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйнована адміністративна будівля. Були прямі влучання в рудники, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий. Ми ж не піддамо людей небезпеці. Тим паче більшість мешканців Соледара, співробітників ДП “Артемсіль” вже евакуювались. Більшості працівників адміністрації, інженерно-технічних робітників немає на місці”, – зазначив Юрін.

 За його словами, підприємство зупинили ще у квітні, бо стало неможливо вивозити залізницею готову продукцію з Соледара.

“Нашу вузлову станцію “Сіль”, куди ми підтягували вагони зі своїх під’їзних шляхів, регулярно обстрілюють. “Артемсіль” в основному орієнтована на відвантаження продукції залізничним транспортом. Автомобільним транспортом ми можемо вивозити тільки незначну частину… Якщо залізниця не працює, ми теж фактично не можемо”, – підкреслив очільник підприємства.

Він додав, що всю готову продукцію вивезли в торговельні магазини в квітні.

“Для того, щоб сіль була у продажу, її ж треба виготовляти… Поки ведуться бої, доведеться заміщувати (нашу сіль – УНІАН) імпортованою”, – зазначив Юрін.

За його словами, зупинку “Артемсолі” відчують на собі й споживачі з Угорщини, Польщі, Грузії, Молдови, Азербайджану, Румунії.