З потеплінням в Україні запустили в роботу чимало фонтанів. Деякі з них створюють таке видовище, котре не можна пропустити. За допомогою води, каменю, музики і світла архітектори перетворюють звичайні вулиці на справжні витвори мистецтва. Щоб бути в курсі усіх таких місць, варто переглянути цю підбірку, пише gazeta.ua.

“Фонтан життя” в Запоріжжі

Фонтан має форму великої кулі, що обертається під дією води. Ця куля – найбільший в Україні. Його вага – 3,8 тонни, а діаметр – 1,3 метра. Його встановили в 2004 році в Запоріжжі на площі Маяковського в пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи.

Навколо фонтану розташовані вісім кам’яних скульптур-символів. Серед них фігура “Чорнобиль”, яка увічнює пам’ять всіх ліквідаторів аварії.

Фонтан-альтанка “Дзеркальний струмінь” в Харкові

Це перший офіційний символ міста. “Дзеркальний струмінь”, який побудували ще в 1947 році. Кілька років тому композицію модернізували – тепер її прикрашає різнокольорове підсвічування.

Фонтан-альтанка входить до числа знаменитих “Семи чудес Харкова”. Розташований водний комплекс на Сумській вулиці в сквері Перемоги, навпроти Харківського театру опери та балету.

Фонтан “Аркадія” в Одесі

Це перший в Одесі та другий в Україні світломузичний фонтан. Комплекс на набережній в Аркадії відрили в 2014 році.

Щовечора з басейну десятки 20-метрових різнобарвних струменів води б’ють в небо. Слухати спів фонтану жителі і гості Південної Пальміри можуть, прогулюючись по знаменитій алеї Аркадії.

Фонтани на Майдані Незалежності в Києві

Відкрили фонтани спеціально до “Євробачення 2017”. До цього вони не працювали три роки. Комплекс був зруйнований під час Революції гідності, і його довелося заново відновлювати.

Висота найвищого струменя води “Великого” фонтану досягає 35 метрів, в центрі “Малих” фонтанів – 15 метрів. Тут встановлено 75 насосних агрегатів, 18 акустичних систем, більше 600 світлодіодних світильників.

Сьогодні роботу фонтанів на Майдані супроводжує класична музика і композиції, які обрали кияни в ході голосування. А яскрава світлодіодне підсвічування створює романтичну атмосферу в центрі міста.

“Перлина кохання” в Умані

Світломузичний фонтан входить в трійку найбільших в Україні. Його відкрили 25 червень 2017 року в парку Тараса Шевченка та на Осташівський став міста. Площа основної чаші головного фонтану – 450 квадратних метрів, а водного екрану – майже 200 квадратних метрів.

Висота струменя води плаваючої конструкції становить 19 метрів, а статичних фонтанів – 1,9 метрів. Назва “Перлині любові” вибрали жителі міста під час онлайн-голосування на сторінках в соцмережах.