За наслідками досудового розслідування 24 травня 2019 року Уманською місцевою прокуратурою затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт відносно двох 16-річних дівчат, які в березні 2019 року, перебуваючи в магазині «Велмарт» в м. Умані, за попередньою змовою між собою, взяли з полиць магазину товарів на загальну суму 368  грн., які помістили  до рюкзака однієї з дівчат, який вона тримала на спині, після чого, не розрахувавшись за товар, пройшли через касу магазину та направилися до виходу, однак, свій злочинний умисел не довели до кінця, з причин, які не залежали від їх волі, оскільки  були затримані співробітником охорони магазину.

Правова кваліфікація дій обвинувачених досудовим розслідуванням визначена як закінчений замах на  таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинена групою осіб, тобто кримінальне правопорушення передбачене ч.2 ст.15, ч.2 ст.185 КК України. Санкцією ч.2 ст.185 КК України передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк. Про це інформує прес-служба Уманської місцевої прокуратури.

Однак, якщо переказати ситуацію нормальною, а не прокурорською мовою, то справа виглядала так: двоє підлітків вирішили пошукати пригод на одне місце, бо в цьому віці всім хочеться гострих відчуттів, і спробували вкрасти в магазині, швидше за все, якогось “бухла” і шоколадок. Але діти були недосвідченими в таких питаннях, тож попались одразу на виході. І замість того, щоб охоронці просто подзвонили батькам, а ті надавали, вибачте, дівчатам пасками по м’якому місцю, – дорослі викликали поліцію. А та, нова і глянцева, замість того, щоб провести профілактичну бесіду (бо крадіжка-таки не вдалась і магазин не поніс збитків) – вирішила погратись у “дріб’язкову принциповість”, зразково-показово покаравши “небезпечних суспільних елементів”. При чому подібною бездушністю не страждала навіть стара “корумпована” міліція, бо вона більше-таки займалась відловом справжніх злочинців, а не хапала на виході з магазинів школярів із краденими жувачками.

А от прокуратура на хвилі “випендрьожу” пішла ще далі, “з’ясувавши”, що дві дитини – то вже група злочинців, і тепер вимагає для них покарання по-повній. Тобто 5 років тюрми. І це на фоні того, як у країні ті ж Свинарчуки-Гладковські безкарно крадуть мільйонами доларів, а самі дяді поліцейські-прокурори на Черкащині регулярно ловляться на багатотисячних хабарях у іноземній валюті.

А все чому? Бо за дівчатками не стоять впливові “папіки” і “маміки”. Авакови-Луценки за них не заступатимуться, і в справедливому, людському ставленні до цих дітей не зацікавлений жоден впливовий політик. Бо, за розумінням наших владців у погонах, дівчатка мали потерпіти з шоколадками, вирости, навчитись красти по-крупному, і тоді б були “шанованими людьми”, а може, й депутатами чи високопосадовцями у тих же “правоохоронних” органах. А так – мотатимуть строк у “зоні” для неповнолітніх…