З початку року у природних екосистемах області сталися 472 пожежі. Про це повідомила начальниця сектору агітаційної та пропагандистської роботи центру забезпечення діяльності ГУ ДСНС України в Черкаській області Оксана Крутоус на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Як вона зауважила, 90% пожеж виникає через людську необачність.

– Основними причинами є порушення вимог пожежної безпеки під час перебування в лісових масивах, – додала Оксана Крутоус. – Самовільне випалювання сухої рослинності. А також недотримання заходів пожежної безпеки під час проведення польових робіт.

Одним із таких прикладів є нещодавня пожежа сухої рослинності та лісової підстилки у Вергунах Черкаського району. Була загроза житловому сектору. По медичну допомогу звернулися 6 жителів.

– Майже три доби тривала ліквідація пожежі, – розповіла Оксана Крутоус. –  Сильні пориви вітру спричинили поширення вогню на площу понад 25 га. До ліквідації залучили значну кількість сил і засобів. Водночас ще в одному населеному пункті триває ліквідація пожежі торф’яного грунту. Причиною в обох випадках є необережне поводження з вогнем.

Задля забезпечення пожежної безпеки у природних Черкащини проводяться комісійні обстеження прилеглих до лісу населених пунктів. Заходи здійснюють спільно: рятувальники області, лісівники, працівники поліції, представники органів місцевого самоврядування та інші користувачі лісових і торф’яних масивів.

Нагадаємо, за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку громадянам загрожує штраф, розміром від 3 060 до 6 120 грн. Для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. За ті ж дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожує штраф у розмірі від 6 120 до 12 240 грн.

Водночас порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян – від 1530 до 4590 грн. На посадових осіб — від 4 590 грн до 15 300 грн.

Наразі в області під час проведення рейдів за самовільне випалювання рослинності або її залишків до адміністративної відповідальності притягнуто 57 громадян. А  за порушення правил пожежної безпеки в лісах – 19.