Близько 20 тисяч ізраїльтян очікуються в Умані на свято Рош ха-Шана, яке святкуватимуть 6-го вересня, і багато хто з них вже прибули до України. У Міністерстві охорони здоров’я Ізраїлю стурбовані ймовірним сплеском заражень. Про це інформує “Про все” з посиланням на ізраїльське російськомовне видання “Вєсті”.

– Там вже зареєстровані випадки зараження, а цієї ночі звідти до Ізраїлю спеціальним рейсом евакуювали тяжкохворого, – розповів доктор Ашер Шальмон, завідувач відділом міжнародних відносин в Міністерстві охорони здоров’я, під час спеціального обговорення на економічній комісії кнесету.

Він додав, що в минулому траплялися випадки, коли хворі виїжджали з Ізраїлю і заражали тих, хто повертався в країну. За словами Шальмона, молитви біля могили рабі Нахмана проходять в тисняві практично без можливості дотримання соціальної дистанції.

Уже зараз в Умань виїхали 7 тисяч ізраїльтян, хоча за останніми даними, там до цього моменту знаходяться близько 10 тисяч ізраїльтян. Причому деякі прибули туди цілими сім’ями і збираються повернутися на батьківщину перед Йом-Кіпуром (Головне юдейське релігійне свято – ред.).

Прочан, які намагатимуться повернутися до Ізраїлю без довідки на відсутність захворювання, штрафуватимуть на чималу суму.

– Економічна комісія кнесету під керівництвом Міхаеля Битона схвалила 2 вересня прохання уряду про внесення ретроактивності поправки до правил, згідно з якими виїжджають в Україну з 29 серпня по 6 вересня, включаючи одужавших і щеплених, повинні будуть представити негативний результат аналізу на коронавірус, зроблений максимум за 72 години до вильоту в Ізраїль, – йдеться в повідомленні. – Також було затверджено рішення штрафувати на 2500 шекелів пасажира або авіакомпанію, які спробують вилетіти без пред’явлення аналізу.

Нагадаємо, з 1-го вересня правопорядок в Умані, де відбувається паломництво, охоронятимуть майже тисяча силовиків.