Через касаційну інстанцію оскаржено виправдання високопоставленого офіцера підозрюваного в держзраді. Верховний Суд палати Касаційного кримінального суду, за касаційною скаргою прокуратури, відправив справу на повторний розгляд в Апеляційний суд Черкаської області, пише Кропива.

Обвинуваченим по даній справі проходить нині заступник начальника Головного центру підготовки особового складу Держприкордонслужби в Оршанці Микола Кузнєцов.

За даними слідства в березні 2014 року, офіцер створив в соцмережі “Вконтакті” під акаунтом “Виктор Глазев”. А потім використовуючи дану сторінку створив групу під назвою “Народно-освободительное движение Черкассы”, де почав розміщувати або погоджувати розміщення інформації, що містить заклики до насильницького повалення існуючого конституційного ладу.

В лютому 2017 року Соснівський суд засудив офіцера до одного року позбавлення волі та звільнив від відбуття покарання з випробувальним терміном в один рік. Даний вирок був оскаржений підсудним в апеляції і справа була направлена на повторний розгляд до суду першої інстанції. Вже в грудні 2017 Соснівський суд повністю виправдав підозрюваного за недоведеністю його вини у вчиненні злочину. Даний виправдальний вирок був підтверджений в апеляції.

Серед мотивів виправдання зазначалося, що під державною владою слід розуміти лише легітимну владу. Тому дії, спрямовані на захоплення раніше узурпованої іншими особами, нелегітимної державної влади, не містять розглядуваного злочину і мають розглядатися у політичній, а не правовій площині.